SSP podnela zahtev Er Srbiji da dostavi precizne podatke o novcu uplaćenom prethodnih godina 1Foto: Wikipedia

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio da je ova stranka podnela zahtev kompaniji „Er Srbiji“ da dostavi precizne podatke o tome kome je i koliko novca prethodnih godina uplatila na ime navodne otplate duga „Jat ervejza“, saopštila je danas SSP.

Navodi se da SSP smatra očiglednim da se novac koji država daje „Er Srbiji“ koristi za, kako su naveli, „pokrivanje sadašnjih gubitaka ove kompanije, a ne za vraćanje starih dugova“.

Stefanović je naveo da su ista pitanja upućena i Ministarstvu finansija, „jer je Vlada Srbije, ugovorom sa ‘Etihadom’ o osnivanju kompanije ‘Er Srbija’, preuzela na sebe obavezu plaćanja svih dugovanja ‘Jat ervejza’, a prema Zakonu o preuzimanju duga, svi stari dugovi su morali da budu isplaćeni još 15. marta 2015. godine“.

„Odgovorno tvrdimo da se sredstva koja država daje ‘Er Srbiji’ ne koriste za plaćanje dugovanja ‘Jata’, već za pokrivanje gubitaka ove kompanije koji su drastično povećani preuzimanjem slotova ‘Etihadove’ propale kompanije ‘Džet ervejz’ na aerodromu Hitrou. ‘Er Srbija’ plaća ‘Etihadu’ slotove, kao i iznajmljivanje Etihadovog Erbasa 320 sa celokupnom posadom koji na liniji Beograd – London leti sa manje od deset putnika“, istakao je Stefanović.

Stefanović je postavio pitanje dokle će građani Srbije subvencionisati gubitke „Etihada“ i zatražio od „Er Srbija“, kao većinski državne kompanije, da objavi cenu slotova na aerodromu Hitrou, kao i troškove dodatnih letova na liniji Beograd-London.

„Zahtevamo da objave i sva ostala davanja ‘Etihadu’, pošto ispada da umesto pokrića 25 miliona evra godišnjeg gubitka nekadašnjeg ‘Jata’, danas pokrivamo gubitak ‘Etihada’ od 1,2 milijarde evra“, zaključio je Stefanović u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari