SSP: Poskupljenje cene putarina neopravdano 1Foto: Stranka slobode i pravde

Ne postoje opravdani razlozi za povećanje cena putarine za 12 odsto, pošto od poslednjeg povećanja cena iz 2017. godine nije poboljšan kvalitet puteva, kurs dinara nije smanjen, a cena nafte koja utice na troškove održavanja nije porasla, saopštila je Stranka slobode i pravde.

Kako se navodi u saopštenju, nedopustivo je i da cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru bude veća od cene vinjete za neograničeno 10-dnevno korišćenje autoputeva kroz Mađarsku ili Austriju.

„Ako nedostaju pare za JP Putevi Srbije, to je samo zato što se, umesto zakonom garantovanog održavanja puteva I i II reda, od naplaćene putarine, po Vučićevom nalogu grade besmislene putni pravci poput onog ka Pristini“, navodi SSP.

Oni u saopštenju zahtevaju da se hitno uvede red u održavanje puteva i izgradnju putne infrastrukture kao i da državni organi ispitaju sve malverzacije u povezanim preduzećima koje redovno dobijaju poslove na tenderima.

„Na ovaj način bi uštedeli stotine miliona evra koje bi mogli da se iskoriste da svaki učenik dobije besplatne udžbenike i jedan obrok dnevno, da lekar ima najmanje 1.000, a nastavnik najmanje 600 evra platu te da se najstarijim građanima vrate otete penzije“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari