SSP u sredu predstavlja plan "Srbija 2020" 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Opoziciona Stranka slobode i pravde u sredu bi trebalo da javnosti predstavi plan razvoja „Srbija 2020“, koji je odgovor na plan „Srbija 2025“, koji su nedavno predstavili premijerka i predsednik države.

U ovoj stranci nisu želeli detaljnije da nam govore o ovom planu, ali nam je nezvanično rečeno da onaj ko hoće može da čeka šest godina da vidi koliko će ovog puta Vučić da ga slaže, a onaj ko hoće da živi bolje treba da zna da to može za šest meseci, te da je u planu pokazano šta sve može u državi da se promeni za šest meseci.

Između ostalog, kako kažu u SSP, plan sadrži odgovore na pitanja koliko mogu da budu plate za šest meseci i odakle novac za to, koliko više može da se uloži u kulturu i obrazovanje, koliko mogu da se smanje porezi i doprinosi na plate, koliko se para trenutno iz budžeta Srbije potroši pogrešno, „a deo od toga se i ukrade“.

O poboljšanju situacije u državi za pola godine lider SSP Dragan Đilas govorio je više puta rekavši da nijedan lekar ne treba da ima „platu manju od 1.000 evra, nijedan nastavnik manje 700, nijedna sestra manje od 600 evra“. On je govorio da u roku od šest meseci nakon smene ovog režima, „Srbija neće moći da se prepozna te da je potrebno uložiti u prehrambenu industriju, energetiku, u plate ljudi, a ne razbacivati novac na stadione od 250 miliona evra i druge besmislene projekte“.

Da li je uspostavljanje ovakvog sistema plata moguće i održivo pitali smo novinara Mijata Lakićevića, koji se bavi ekonomskim temama, i on kaže da bi svaki političar koji misli o državi trebalo prvo da smanji fiskalni suficit koji je nepotreban tako što će smanjiti prihode i rasteretiti privredu i građane, a da je druga stvar uspostavljanje reda u državnoj službi jer ima previše ljudi koji su nepotrebni.

– Treba da se plate oni koji rade a otpuste oni koji ne rade. To je mnogo teže uraditi i zato to niko ne obećava. Kada se uspostavi red u privredi i državi, onda iz toga treba da proizađu veće plate – zaključuje on.

Kako dodaje, u budžetu se verovatno može naći novac za povećanje plata tako što bi se smanjili i preraspodelili rashodi.

– Možda smanjenjem subvencija, što i ne bi bilo loše, da li smanjenjem potrošnje države ili javnih investicija. Ali nije stvar u tome da se tako povećaju plate u javnom sektoru. Dakle, uzmeš pare od nekoga i podeliš državi. To je ovo što radi Vučić. Plate su inače u javnom sektoru za 20 odsto veće nego u privatnom. To je mnogo i trebalo bi da se prepolovi. Ceo državni sektor se finansira iz poreza i doprinosa koje plaća privatni. To je naopak princip. Greška je kod Đilasa što stalno forsira državni sektor. Lično bih voleo da je rekao smanjićemo poreze i napravićemo stimulativne uslove za privredu tako da imamo para da isplaćujemo ljudima realne plate za društvo kao što je srpsko – zaključuje Lakićević.

RTS još bez odgovora

Stranka slobode i pravde obavestila je uređivački kolegijum RTS da će u sredu predstaviti svoj plan i postavila pitanje šta je javnom sektoru od tehničkih uslova potrebno za uživo prenošenje ovog događaja kao što je prenošen i plan „Srbija 2025“. Uređivački kolegijum RTS-a, do zaključenja ovog izdanja Danasa, nije odgovorio SSP. U dopisu SSP piše da je RTS nedavno uživo prenosio prezentaciju plana „Srbija 2025″ SNS, plana koji je stranački a ne državni pošto ga nije usvojila ni Vlada Srbije ni Narodna skupština. Iz tog razloga očekivali smo da će Javni servis prema SSP imati isti odnos kao i prema SNS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari