SSS: Pozorište "Boško Buha" šest godina u procesu rekonstrukcije 1Foto: Pixabay/ulma93

Skupština slobodne Srbija upozorava da je kultno beogradsko pozorište „Boško Buha“ već šest godina u procesu rekonstrukcije, a da se kraj radova još ne nazire, tjer  su oni iz nepoznatih razloga obustavljeni.

Predstavnici vlasti su u nekoliko navrata proteklih godina obećavali da će svi radovi u ovoj pozorišnoj kući, koja je odavno već jedan od zaštitnih kulturnih simbola Beograda, ubrzo biti završeni.

Nekadašnji gradonačelnik glavnog grada, a danas ministar finansija Siniša Mali, 2015. je najavio da će radovi na obnovi pozorišta biti završeni u roku od godinu dana, da bi 2017. godine opet dao obećanje koje je ostalo neispunjeno: da će radovi biti okončani 2018. godine i da će otvaranje renoviranog pozorišta biti „prioritet u odnosu na renoviranje Trga republike u Beogradu.“

I dok je preskupa rekonstrukcija Trga republike okončana, unutrašnjost „Boška Buhe“ i dalje izgleda skoro isto kao i onda kada su radovi započeti, pre šest godina.

Skupština slobodne Srbije smatra da Beograđanima nisu potrebni novi i nerealno skupi simboli, dok se stari simboli pretvaraju u ruševine.

Ansambl pozorišta „Boško Buha“ privremeno (godinama) je podstanar u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ i tamo može da koristi deset ili manje termina mesečno za izvođenje predstava, što je nedovoljno i nije dobro ni za nove, ni za stare predstave, kao ni za publiku.

O problemu rekonstrukcije pozorišta Udruženje dramskih umetnika pisalo je nadležnim organima pretprošle godine, ali ništa se od tada nije pomerilo sa mrtve tačke.Apel ovog udruženja nije imao nikakvog odjeka u javnosti.

Skupština slobodne Srbije apeluje na građane, posebno na kulturne radnike i ljubitelje kulture, da dignu glas i izbore se da nadležni nastave i ubrzano dovrše radove na rekonstrukciji pozorišta „Boško Buha“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari