Šta bi bilo da je na dronu bila mapa velike Srbije? 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Na stadionima se dešavaju mnogo gora ispoljavanja mržnje, homofobije, negiranja ratnih zločina, ali se to prećutkuje.

To je izjavio za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan, komentarišući slučaj hapšenja Albanca Ismaila Morinaja po Interpolovoj poternici u Hrvatskoj na zahtev Srbije, potom zahteva za ekstradicijom, kao i zahteva Morinaja za dobijanje azila u toj državi.

Imajući u vidu razlog zbog kojeg je Srbija raspisala poternicu za Morinajem, koji je 2014. godine pustio dron sa mapom velike Albanije tokom fudbalske utakmice Srbija – Albanija, na stadionu Partizana, sagovornik našeg lista postavlja pitanje – šta bi bilo da je neki navijač Srbije pustio dron sa mapom velike Srbije?

– Verovatno je da će se tužilaštvo fokusirati na izazivanje verske i rasne mržnje i netrpeljivosti i biće tužno gledati kako su u ovom slučaju ekspeditivni, a u mnogim drugim koji se svakodnevno dešavaju – nisu – ističe Goran Miletić za Danas.

On upozorava i na to da je gotovo izvesno da Morinaj neće imati fer i pravično suđenje u Srbiji.

– Za razliku od histerije koju u javnosti često imamo prema Albancima, u ovom konkretnom slučaju još uvek nismo čuli koje je tačno krivično delo u pitanju. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da nemamo garancije da bi suđenje bilo efikasno, a ni nepristrasno – zaključuje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, Morinaj je osumnjičen da je tokom fudbalske utakmice Srbija – Albanija 2014. godine upravljao dronom sa mapom velike Albanije, istovremeno dok se stadionom orilo: „Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji“.

On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Advokat Ismaila Morineja, Darko Butigan, potvrdio je za BIRN da je njegov klijent podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbegne izručenje Srbiji jer misli da neće imati fer suđenje. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi posle čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar. „Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri meseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtev za azil odložiti izručenje za šest do deset meseci“, rekao je Butigan.

Fudbalski savez Albanije pozvao je albansku vladu da „pravno interveniše“ i da spreči izručenje Srbiji Ismaila Morinaja, a dan ranije je albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtev za ekstradiciju Morinaja u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima. Pre tri dana Fudbalski savez je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Kako prenosi Insajder, Darko Butigan je za albansku televiziju Top čenel rekao da Srbija Morinaja tereti za podsticanje krivičnih dela među narodima, za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari