Šta će posle izbora raditi predsednički kandidati? 1Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Deset kandidata na predsedničkim izborima, koji nisu uspeli da pobede, poslednjih nedelja posvetili su veći deo svog vremena kampanji. Postavlja se sada pitanje čime će oni baviti nakon završene kampanje.

Boško Obradović se vraća u parlament

Nakon predsedničkih izbora vraćam se u Narodnu skupštinu i jedva čekam izbor nove Vlade na čelu sa novom ikebanom koju će postaviti Aleksandar Vučić. Do tada, Srbijom će više meseci vladati Vučić i kao predsednik i kao predsednik Vlade, kaže Boško Obradović, lider i predsednički kandidat Dveri, i dodaje da su Dveri već pokrenule pripreme za beogradske i vanredne parlamentarne izbore koji će verovatno biti održani u istom terminu.

Obradović za Danas tvrdi da nije zadovoljan svojim rezultatom na predsedničkim izborima i najavljuje da će Glavnom odboru Srpskog pokreta Dveri podneti izveštaj. „Imao sam najbolji predsednički program i najozbiljniju kampanju, ali trenutno je prevladalo rijaliti društvo i građani Srbije su se opredelili za liniju manjeg otpora. Mi smo izvukli i jednu bitnu pozitivnu činjenicu sa ovih izbora – vlast je izgubila 10 odsto glasova. Podsećam javnost da je Aleksandar Vučić bio kandidat kompletne vladajuće većine koja je imala u zbiru 65 odsto glasova na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. I dalje je pitanje da li Vučić ima 50 odsto, dok drugih 50 odsto pripada opoziciji“, napominje Obradović. On dodaje da će Dveri u RIK-u tražiti poništavanje predsedničkih izbora i nove izbore zbog velikog broja izbornih neregularnosti, načina glasanja na KiM, cenzure, medijskog mraka, ukidanja Nadzornog odbora parlamenta i REM-a

Aleksandar Popović se okreće novom početku DSS

„Moje dalje političko delovanje će biti usmereno na ono što nazivamo novim početkom DSS-a. Pod tim podrazumevam skup aktivnosti – priprema izborne Skupštine i utvrđivanje jedinstvene pozicije stranke u izmenjenim političkim okolnostima“, kaže Aleksandar Popović, predsednički kandidat Demokratske stranke, za Danas. Na pitanje da li je iznenađen izbornim rezultatima, on odgovara da ti rezultati mogu samo na prvi pogled da iznenade, a zapravo su logična, pa onda i očekivana posledica svih okolnosti u kojima su izbori održani. „Brojne neregularnosti i neravnopravan tretman predsedničkih kandidata, kao i prljava kampanja, učinili su da se protekli izbori samo uslovno mogu smatrati slobodnim, ali nikako ne i fer. Međutim, svi kandidati su izlaskom na izbore te uslove prihvatili i naknadni prigovori imaju karakter „plakanja nad prosutim mlekom“, ističe Popović.

Vojislav Šešelj sprema iznenađenje?

Nakon izbornog debakla i ocene da je jedan od najvećih gubitnika na predsedničkim izborima Vojislav Šešelj, lider i predsednički kandidat Srpske radikalne stranke, odlučio se na ćutanje. „Sve što imam da kažem reći ću u četvrtak na konferenciji za novinare. Do tada ne dajem bilo kakve izjave i to ne samo Danasu, nego svim novinarima koji me zovu“, rekao je juče Šešelj za naš list. Na pitanje da li će se povući sa čela Srpske radikalne stranke, da li će stranku prepustiti sinu Aleksandru i da li će to biti konferencija za štampu iznenađenja, Šešelj nam je samo odgovorio da je on uvek pun iznenađenja i da ćemo se možda i iznenaditi.

Čanak analizira rezultate sa čelnicima Lige

Rezultate tek okončanih predsedničkih izbora u Ligi socijaldemokrata Vojvodine analiziraće u narednim danima. Kako nam je rečeno u toj stranci, rezultat koji je Nenad Čanak ostvario na izborima, svakako, nije zadovoljavajući i moraće da se preduzmu neke mere. „Slede najpre sednica Predsedništva LSV, pa Glavni odbor stranke, a za četiri meseca i redovni izborni Kongres“, kažu u ovoj stranci za Danas. Rok u kojem će biti definisani naredni koraci je, prema njihovim rečima – šest meseci. U ovoj stranci za naš list objašnjavaju da nisu zadovoljni ni rezultatima u Vojvodini ni u ostatku Srbije, izražavajući ipak zadovoljstvo sadržajem kampanje Čanka, koji je, kako kažu, pokrenuo sve najvažnije teme u društvu o kojima će uskoro svi morati jasno da se odrede.

Luka Maksimović se ozbiljno priprema za beogradske izbore

Kako su za Danas rekli u pokretu Sarmu probo nisi, sledeća politička akcija biće učestvovanje na izborima za Grad Beograd 2018. godine. Oni su prezadovoljni ostvarenim rezultatima njihovog kandidata – Luke Maksimovića, alijas LJubiše Preletačevića Belog, i ohrabreni da se dalje politički angažuju. „Slede ozbiljne pripreme za izbore za Beograd“, ističu u pokretu Sarmu probo nisi. Ovo je satirični naziv za grupu građana koja je sa Maksimovićem osvojila 20 odsto na lokalnim izborima u Mladenovcu u aprilu 2016. Na predsedničkim izborima Maksimović je nastupio kao kandidat grupe pod nazivom „Beli, samo jako“. Sagovornici Danasa ističu da će nastaviti snažan politički angažman u Mladenovcu. Luka Maksimović je osvojio 9,43 odsto glasova.

Vuk Jeremić nastavlja političku borbu

Vuk Jeremić je u izbornoj noći u nedelju poručio da ostaje u Srbiji i da „već sutra“ nastavlja političku borbu, uz opasku da „neće praviti nikakve političke ili bilo kakve druge kompromise“. On se nije izjasnio da li će osnovati političku stranku, već je naveo da će tome moći da govori tek kada budu objavljeni i zvanični rezultati izbora. Ipak, istakao je da namerava da učestvuje „u širokom političkom frontu i saradnji“. Prema Jeremićevom mišljenju, „sve što se dešavalo u kampanji i tokom izbornog dana predstavlja dokaz da Srbija nema demokratsko društvo“.

Pojedini izvori na političkoj sceni Srbije nezvanično tvrde da postoji mogućnost da Jeremić osnuje sopstvenu stranku, uz podršku ljudi koji su ga podržali na predsedničkim izborima, kao i da se ta politička organizacija kandiduje na lokalnim izborima u Beogradu naredne godine.

Stamatović osniva partiju i učestvuje na izborima u Kosjeriću

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je u toj opštini ubedljivo pobedio Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, kaže za Danas da je „naša ideja ozdravljenja Srbije na predsedničkim izborima prešla svojevrsni narodni cenzus, što nam daje podstrek da nastavimo jer ne smemo da izneverimo poverenje svih onih koji su glasali za poštenu i časnu politiku i za to da uspešan razvojni pelcer sa Zlatibora zasadimo po čitavoj Srbiji“.

– Podrškom ovoj politici i meni kao jedinom predsedničkom kandidatu iz „provincije“, građani Srbije su potvrdili naša uverenja da je Srbiji neophodna nova snaga i politička stranka koja će biti timska, a ne liderska, i čiji će cilj biti da menja državu iz unutrašnjosti, a ne iz Beograda. Politička partija „Za zdravu Srbiju“ biće uskoro registrovana i prvi pravi izazov nas čeka na lokalnim izborima u Kosjeriću, 23. aprila, gde ćemo nastupiti kao izborna lista „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović“, precizira Stamatović.

Parović jedini čestitao pobedu Vučiću

Miroslav Parović je jedini predsednički kandidat na minulim izborima koji je čestitao pobedu Aleksandru Vučiću, ističući da mu želi da opravda poverenje i nađe siguran put za državu. Parović je poručio da „za razliku od drugih, on Srbiju danas može da pogleda u oči jer je sve vreme govorio da ne očekuje poseban rezultat“, upitavši „šta će da rade oni koji su sebe videli u drugom krugu i pobednike u trci za predsednika, potrošili milione evra, a dobili 30 puta manje glasova od pobednika izbora“. Parović za Danas kaže da je kampanju vodio tako da je stavio tri tačke i već od ponedeljka je nastavio da promoviše političku platformu „koja će u bliskoj budućnosti biti pobednička – Srbija kao politički i vojno neutralna država koja uspostavlja jedinstven srpski kulturni prostor na Balkanu i zaustavlja svojevrsni autogenocid koji se trenutno dešava kroz depopulacionu politiku i loš privredni ambijent“.

Janković osniva svoju političku organizaciju

Koji su naredni politički koraci Saše Jankovića juče nismo uspeli da dobijemo odgovor u njegovom izbornom štabu. Ali naši izvori navode da je Janković veoma blizu konačne odluke o svom budućem političkom delovanju, kao i da ta odluka svakako neće izneveriti građane koji su ga kandidovali i podržali u trci za predsednika. Naši izvori navode da će Janković svakako napraviti političku organizaciju, i da je pitanje trenutka kada će to javno i saopštiti. Prema rečima naših sagovornika, bliskih i Jankoviću ali i DS, stranci koja je podržala njegovu kandidaturu, otvoreno je pitanje na koji način će se Janković odnositi prema DS. Naši izvori navode da demokrate strahuju da bi deo njihovih članova vrlo lako i spontano mogao da pređe u Jankovićevu političku organizaciju. Kako nam je rečeno, deo demokrata koji su u potpunosti podržali Jankovićevu kandidaturu i za nju zdušno radili na terenu smatra da bi DS morala da se na neki način veže za Jankovića. Naši sagovornici ukazuju i na to da ni za DS ne bi bilo loše da „preuzme“ Jankovića bar na neko vreme ne bi li se stranka stabilizovala. S druge strane, ako se u obzir uzme Jankovićev dosadašnji stav prema političkim strankama i političarima, malo je verovatno da on želi čvršću vezu sa demokratama.

Saša Radulović se sprema za vanredne izbore

U pokretu Dosta je bilo rečeno nam je da DJB „nastavlja borbu za promenu Vučićevog korumpiranog, partijskog, parazitskog sistema svim političkim i pravnim sredstvima“. „Jasno je da je Vučić izgubio veliki broj glasača u poslednjih godinu dana i da je bilo više pameti, dogovora oko jednog kandidata, manje uskih ciljeva i ambicija i više osećaja za društveni interes, mogli smo da ga pobedimo i na ovim izborima, u drugom krugu. Sledeći izbori za Beograd, a verovatno i vanredni parlamentarni zajedno sa njima, biće nova šansa da ga pobedimo i DJB je za njih već spreman“, kažu u Dosta je bilo za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari