"Šta ćemo kada nam onemoguće alternativne puteve?" 1Foto FoNet Bozidar Petrovic

Da vam kažem, snabdeti ne više od dvadeset, trideset hiljada ljudi na severu Kosova sa robom iz Srbije na koju su vlasti u prištini uvele takse, i nije neki problem.

To su male količine, takoreći, za jedan šleper… Tako da, robe u tim opštinama ima, cene nisu podignute, roba dolazi alternativnim, prema kosovskim vlastima nelegalnim, a prema srpskim, legalnim putevima, a tako je manje više i stalno bilo. Na svu robu iz Srbije porezi su bili plaćani i pre uvođenja taksi – ocenjuje za Danas Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM tokom vlasti Borisa Tadića.

S obzirom na to da Bogdanović živi u Leposaviću, pitali smo ga o glasinama koje smo čuli od pojedinih trgovaca koji rade na severu Kosova da se sprema akcija da sve prodavnice i ugostiteljski objekti budu zatvoreni na nekoliko dana, sa ciljem da se pokaže kako je srpsko stanovništvo ugroženo i kako u prodavnicama i ostalim objektima nema robe. Sagovornik Danasa kaže da je ta priča na nivou glasina i da, ukoliko se ostvare takva nagađanja, to bi bio direktan udarac beogradskih vlasti na Srbe koji žive na severu Kosova.

– Prosto ne mogu da zamislim da bi tako nešto moglo da se dogodi. Moji rođaci u Leposaviću imaju radnje. Koliko znam, nemaju nikakvih problema sa nabavkom i prodajom robe. Ta roba iz Srbije stiže alternativnim putevima, i to je za sada tako – ističe Goran Bogdanović za naš list.

Prema rečima Tihomira Đeloševića, vlasnika radnje „Klas“ koja posluje, takođe, u Leposaviću, nestašice robe zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije još nema, zato što se, kako kaže, trgovci snalaze i uvoze je i dalje alternativnim putevima.

– Ali, imamo naznake da će i ti ilegalni kanali biti onemogućeni, pa smo sastavili spisak zahteva za vlast u Beogradu, koji smo predali vlastima u Leposaviću, kako bi nam pomogli da takvu situaciju izbegnemo – kaže za Danas Đelošević.

Komentarišući glasine o tome da se sprema takozvana akcija dirigovana iz Beograda da se povuče sva roba sa rafova kako bi to mediji pod kontrolom države to snimili i plasirali priču o ugroženosti koja nije odraz realnog stanja, trgovac iz Leposavića kaže da se o tome priča uveliko, ali da nije otišlo dalje od prostih glasina.

– Ono što bih ponovio u vezi sa ovom temom je da su vlasnici trgovačkih radnji u Leposaviću sastavili taj spisak zahteva kako bismo sprečili prepreke na alternativnim kanalima putem kojih do nas dolazi roba iz Srbije. Mi smo za državu Srbiju 100 odsto legalni. Za vlasti u Prištini smo 100 odsto nelegalni. Dakle, imamo sve većih problema da tu robu preteramo i dovedemo do prodavnica i u tome se sastoji suština naših zahteva vlastima u Srbiji – zaključuje Đelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari