Jedini protiv kojeg je pokrenut sudski postupak zbog nereda na mitingu izjavio je da je krenuo da napadne ambasadu SAD „ponesen“ onim što je čuo sa bine. Kako to komentarišete?

Govornici tokom mitinga ne mogu biti odgovorni za nasilje koje je usledilo na ulicama, jer povod zbog kojeg su se građani okupili i sam čin nasilja nemaju veze jedno s drugim. Ne znam ko i zašto savetuje tog mladića da daje takve izjave pred sudom. Nemam poverenja u pravosuđe i ne mislim da je ono u stanju da utvrdi istinu. Huligani bi palili i lomili i da su se dečije pesmice pevale na bini. Postoje snimci govora svih učesnika mitinga, pa neka stručnjaci procenjuju da li je ovakav iskaz pred sudom utemeljen.

Kolika je šteta naneta Srbiji zbog tog događaja?

Šteta jeste naneta i bilo bi, naravno, bolje da toga nije bilo. Ali, setimo se samo kakva je šteta naneta Srbiji na nekoj drugoj strani. Nama su oteli deo teritorije, a ističe se malo stakla koje je ostalo na ulicama nakon mitinga. Doduše, izgubljen je jedan život, i to je najveća moguća šteta. Međutim, okolnosti pod kojima se dogodio taj slučaj još nisu rasvetljene.

Da li bi trebalo da odgovaraju političari koji su pozivali građane na taj skup?

Nije važno što skup nije prijavljen, kako tvrdite, jer su svi u vladi znali da će se dogoditi. Policija je imala razne načine da sazna gde i kako će miting biti održan. Zbog toga nije potrebno da skup bude formalno prijavljen. Niko od učesnika mitinga nije pozivao na paljenje ambasada ili da se građani svete strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari