Prvo što Srbiju očekuje u narednim mesecima po otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, iako u petak nije određen konkretan datum, jeste početak izrade pregovaračkog okvira, a potom i „skrining“, odnosno analitički pregled zakonodavstva, koji u proseku traje od 12 do 15 meseci.

Skrining bi najpre trebalo da se uradi za poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju oblast pravosuđa i osnovnih prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Kako objašnjavaju u Kancelariji za evropske integracije, ova dva poglavlja će ostati otvorena tokom celog toka trajanja pregovora. Neravnomeran napredak u pregovorima u ova dva poglavlja može voditi ka zastoju u otvaranju, odnosno zatvaranju drugih poglavlja.

O čemu zapravo Srbija pregovora sa EU? Pregovara se o uslovima pod kojima država kandidat pristupa EU, a koji se odnose na ispunjavanje trećeg kriterijuma iz Kopenhagena o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. Rezultat pregovora biće Sporazum o pristupanju Srbije Uniji.

Pravne tekovine EU su podeljene u 35 poglavlja i pregovara se o svakom poglavlju posebno. „Osnovni princip pregovora je da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Predmet pregovora su oblasti poput učešća u radu zajedničkih institucija, zajednička poljoprivredna politika, zaštita životne sredine, regionalna i strukturna politika, energetika, transport, zaštita konkurencije i državna pomoć, statistika, socijalna politika, ekonomska i monetarna unija i budžetska politika“, navode u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije.

Pregovori se vode u okviru bilateralnih međuvladinih konferencija na kojima učestvuju predstavnici država članica EU i predstavnik Evropske komisije sa jedne strane i predstavnici države kandidata s druge strane.

Koji su konkretni koraci u pregovorima? Na preporuku Evropskog saveta, Evropska komisija počinje izradu pregovaračkog okvira, kao i proces skrininga. Kada Savet usvoji pregovarački okvir, zakazuje se datum održavanja Međuvladine konferencije. Kada je reč o poglavljima o kojima se pregovara, nakon otvaranja jednog država kandidat radi na potpunom usklađivanju sa pravom EU i na ispunjavanju merila za zatvaranje poglavlja.

„Kada EK konstatuje da su ispunjena merila za zatvaranje poglavlja, preporučiće Savetu da usvoji zajednički stav o privremenom zatvaranju datog poglavlja. Savet donosi odluku o privremenom zatvaranju poglavlja“, navodi se u objašnjenju Kancelarije.

Pošto se pregovori okvirno zatvore u svim poglavljima, njihovi rezultati se unose u nacrt Sporazuma o pristupanju. Na osnovu tog nacrta, Evropska komisija donosi preporuku o zahtevu za članstvo države kandidata i izveštava države članice o završetku i rezultatima pregovora, a odluku o pristupanju nove države EU donosi Savet EU jednoglasno.

Kako su pregovarale zemlje regiona

Hrvatska: Nakon odlaganja odluke o početku pregovora zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom, na sastanku oktobra 2005. Savet za opšte i spoljne poslove EU doneo je odluku o momentalnom otvaranju pregovora sa Hrvatskom. Pregovori su otvoreni istog dana održavanjem prve Međuvladine pristupne konferencije. Pregovori su završeni 30. juna 2011, a od 1. jula 2013. Hrvatska je 28. zemlja članica EU.

Turska: Na samitu decembra 2004. Evropski savet je pozvao EK da podnese na usvajanje pregovarački okvir za pregovore sa Turskom, a kao datum početka pregovora označen je 3. oktobar 2005, kada su i otvoreni održavanjem prve Međuvladine pristupne konferencije.

Crna Gora: Utvrđen je jun 2012. kao datum za otvaranje pregovora, pod uslovom da Crna Gora postigne dalji napredak u sprovođenju reformi, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pregovori su otvoreni 29. juna 2012. održavanjem prve Međuvladine pristupne konferencije.

Tri faze skrininga

1. Eksplanatorni skrining, u kojem EK predstavnicima države kandidata predstavlja pravne tekovine EU u određenom poglavlju.

2. Bilateralni skrining, u kojem država kandidat predstavlja Komisiji svoje zakonodavstvo i utvrđuju se razlike između dva sistema.

3. Na osnovu ovih sastanaka EK usvaja Izveštaj sa skrininga. U izveštaju se utvrđuje da je zakonodavstvo države kandidata u dovoljnoj meri usklađeno sa pravom EU i zbog toga preporučuje da se odmah otvore pregovori u tom poglavlju. EK može da zaključi i da država nije spremna da počne pregovore u datom poglavlju, zbog čega Komisija utvrđuje merila koje država kandidat mora da ispuni da bi otvorila pregovore u tom poglavlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari