Stamatović: Vučić ili Porfirije da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije 1Foto: Nenad Kovačević

Mlan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS) je saopštio da bi u dijalogu vlasti i opozicje trebao da posreduje patrijarh Porfirije, ukoliko to neće predsednik države Aleksandar Vučić. 

On je istakao da u tim razgovorima „ne mogu da posreduju predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i bilo koji drugi predstavnik zakonodavne i izvršne vlasti, jer ne nose puni legitimitet s poslednjih parlamentarnih izbora“. 

Dodajući da „ZS i dalje smatra da jedini posrednik može da bude predsednik Srbije“, Stamatović navodi da je „jedino njegov pun legitimitet i legalitet niko u Srbiji i inostranstvu ne osporava“.

„Nakon prethodnih propalih dogovora vlasti i opozicije, u čijem posredovanju su učestvovale neke strane nevladine organizacije  i predstavnici Evropskog parlamenta, ali i činjenice da zakonodavna i izvršna vlast do sada nije ispunila ni jedan važan zahtev opozicije, računajući i naše zahteve o razdvajanju termina izbora za različite nivo vlasti, kao i pokrivanje svih biračkih mesta video kamerama, uvereni smo da će predsednik Vučić koji, u skladu sa Ustavom, održava državno jedinstvo, svojim autoritetom pomoći da se postigne sporazum i ispoštuje sve ono što bude dogovoreno“, saopštio je Stamatović.

„Ukoliko predsednik Srbije ne želi da učestvuje u dijalogu, ZS smatra da ni stranci ne treba da budu uključeni u unutrašnja pitanja Srbije pošto nam internacionalizacija naših problema nikada nije donela sreću, već to može da bude samo ličnost koja ima nepodeljeni autoritet u narodu, poput srpskog patrijarha Porfirija koga želimo da zamolimo da pomogne u rešavanju ovog važnog pitanja za našu zemlju i narod“, ocenio je Stamatović. 

„Patrijarh Porfirije, još dok je bio vladika“, poručuje Stamatović, „aktivno je, na saboran i pomiriteljski način, učestvovao u dijalogu o temama koje su imale i svetovni karakter. Bio je i predsednik Republičke radiodifuzne agencije (RRA), pošto ga je Savet RRA izabrao na tu funkciju 2008. godine, kada je ta agencija imala najbolje rezultate rada, što opravdava naš stav da je srpski patrijarh, nakon predsednika Vučića, najpogodniji da posreduje tokom pregovora vlasti i opozicije“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari