Stanković: Uslediće reakcija zbog manifestacije u Bujanovcu ako je povređen zakon 1Foto: http://bujanovac.rs/

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izjavio je danas da će uslediti reakcija na zakonom propisani način ukoliko nadležni državni organi procene da je učinjena povreda zakona prilikom organizovanja manifestacije „Dani kapetana Lešija“ u Bujanovcu.

„Tačno je da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Republike Srbije. Lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone naše zemlje i zajedno sa nama rade u korist građana tih opština“, rekao je Stanković i ukazao da su i albanski zvaničnici Edi Rama, Bujar Nišani i Iljir Meta tamošnjim Albancima poručili prilikom posete tom kraju da sve svoje probleme rešavaju u organima Srbije, kao građani Srbije.

Stanković je u saopštenju, međutim, rekao da, uvažavajući interese svojih građana, država nema pravo da reaguje na provokacije, laži i manipulacije već je obavezna da deluje odgovorno, profesionalno i civilizovano.

On je dodao da Koordinaciono telo ima ulogu i obavezu da koordiniše rad između lokalne samouprave i Vlade Srbije i drugih državnih organa a da to Vladino telo nema izvršnu nadležnost koja podrazumeva sankcionisanje nezakonitih i drugih ponašanja.

Predstavnici pojedinih političkih partija kritikovali su ranije najavu održavanja manifestacije „Dani kapetana Lešija“ u Bujanovcu, koja je posvećena jednom od lidera terorističke OVPMB Ridvanu Ćazimiju, koji je poginuo 24. maja 2001. godine u sukobu sa Vojskom Jugoslavije.

Uz podršku lokalnih vlasti u Bujanovcu, ta četvorodnevna manifestacija se održava od 2001. godine.

Stanković je ponovio da su Preševo, Bujanovac i Medveđa bile, jesu i da će ostati sastavni deo teritorije Srbije.

„U više navrata govorio sam na temu eventualnog pripajanja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa teritoriji Kosova i Metohije i izneo mišljenje koje se temelji na osnovu jedinstvenog stava državnih organa i uveravanja predstavnika međunarodne zajednice, koji se bave ovim pitanjem, da su te tri opštine bile, jesu i ostaće sastavi deo teritorije Republike Srbije“, rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari