Stano: Isti ciljevi EU i SAD kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE ENA

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su jedini učesnici okruglog stola u dijalogu predstavnici Kosova i Srbije, za koje očekuje da će ih primiti specijalni izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, prenosi Gazeta Ekspres.

„Put ka Evropskoj uniji za Kosovo, takođe i za Srbiju, prolazi kroz dijalog koji je omogućila EU, koja kao facilitator dijaloga sarađuje sa Beogradom i Prištinom od 2011. godine na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa. Učesnici dijaloga su predstavnici Kosova i Srbije, a dočekali su ih Borelj i Lajčak“, izjavio je Stano za Gazetu Ekspres.

Prema njegovim rečima, pozdravljaju inicijative za podršku dijalogu koji je omogućila Evropska unija i da za dijalog između Kosova i Srbije oni imaju saradnju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država i da Vašington i Brisel imaju iste ciljeve za region.

„Kada je u pitanju uključivanje trećih strana u napore da se pomogne Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, pozdravljamo sve inicijative koje podržavaju dijalog pod okriljem EU. Za EU su SAD važan partner“, naveo je Stano.

Dodao je da imaju iste ciljeve i za region, da je podrška SAD dijalogu pod okriljem EU dobrodošla, te da komuniciraju sa američkim partnerima i o tom pitanju.

Stano je podsetio da je dijalog između Prištine i Beograda, koji je organizovala i omogućila Evropska unija, nastavljen sa dva sastanka na visokom nivou, kao i da je bilo sastanka na nivou stručnjaka.

Sastanci stručnih grupa, kako je naveo, nastaviće se krajem avgusta, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari