Evropska unija želi da podrži proevropske, demokratske snage u Srbiji, i to je dogovor ministara EU – istakao je juče slovenački šef diplomatije Dimitrije Rupel nakon razgovora sa svojim srpskim kolegom Vukom Draškovićem.
Rupel je izrazio divljenje prema Draškoviću, ističući da je on uspeo da ubedi javnost u Evropi i njegove evropske kolege u srpsku proevropsku politiku i u mogućnost kompromisnog rešenja statusa Kosova.

Evropska unija želi da podrži proevropske, demokratske snage u Srbiji, i to je dogovor ministara EU – istakao je juče slovenački šef diplomatije Dimitrije Rupel nakon razgovora sa svojim srpskim kolegom Vukom Draškovićem.
Rupel je izrazio divljenje prema Draškoviću, ističući da je on uspeo da ubedi javnost u Evropi i njegove evropske kolege u srpsku proevropsku politiku i u mogućnost kompromisnog rešenja statusa Kosova.
– EU se saglasila s tim i ova pozicija je sve više cenjena – naglasio je Rupel.

Zalaganje za liberalizaciju viznog režima

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica istakao je na sastanku sa šefom slovenačke diplomatije Dimitrijem Rupelom da se u traženju rešenja za budući status Kosova i Metohije mora poštovati Povelja UN i njen osnovni princip – očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država – saopšteno je iz Vlade Srbije. Rupel je ocenio da EU u poslednje vreme racionalnije sagledava pitanje Kosova i Metohije. Koštunica i Rupel zajednički su se založili za liberalizaciju viznog režima između dve zemlje.

Drašković je rekao da bi Srbija trebalo da koristi slovenačko iskustvo na putu ka EU, jer je to prva država nastala iz bivše Jugoslavije koja je postala članica EU i NATO. Srpski ministar spoljnih poslova je izrazio nadu da će 2008, kada Slovenija bude predsedavala EU, biti rešena pravila proširenja Unije i da će Srbija ubrzanim ritmom ići ka Sloveniji. Na neki način, kazao je Rupel, Slovenija je usamljena u EU, jer je jedina od bivših jugoslovenskih republika u Uniji, i nema sagovornike koje, recimo, imaju zemlje Višegradske grupe.
U vezi sa statusom Kosova, Rupel smatra da Evropa treba da govori jednim glasom i odluke donosi konsenzusom. On se u većini složio sa Draškovićevim stavovima da se do rešenja statusa Kosova mora doći dogovorom Beograda i Prištine.
Pre razgovora u Ministarstvu spoljnih poslova, Rupel i Drašković su učestvovali na tribini „Srbija, Slovenija i EU“ na Fakultetu političkih nauka. Rupel je kazao studentima da je stav Slovenije da novi status Kosova, ma kakav bio, ne sme da znači poraz za srpski narod.
– Za nas su za budući status bitna tri poznata načela – nema povratka na stanje pre 1999, granice Kosova ostaju nepromenjene i pripajanje drugim državama nije moguće – rekao je Rupel. On tvrdi da je snaga nacionalista i ostataka Miloševićevog režima, koji su sprečavali potpunu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom razlog zbog kojeg međunarodna zajednica nije pažljivije saslušala Srbiju po pitanju Kosova.
Drašković je na FPN ocenio da čelni ljudi Srbije saopštavaju građanima tri poluistine u vezi sa Kosovom i Metohijom, da ne bi gubili glasove na izborima. Te poluistine odnose se na Kumanovski sporazum, Povelju UN i stav Rusije prema pitanju statusa Kosova.
– Političari koji govore da bi trebalo da branimo svoj suverenitet, vlast nad Kosovom, ne govore vam istinu, jer je to nemoguće. Jedan od principa Kontakt grupe jeste da nema povratka na stanje pre marta 1999 – naglasio je Drašković.
On je istakao da je tačno da Povelja UN garantuje teritorijalnu celovitost međunarodno priznatih država, ali je podsetio da u istoj povelji postoji načelo prava naroda na samopredeljenje. Drašković je upozorio da bi „manipulacija“ koja se odnosi na stav Rusije mogla da bude najopasnija od svih „poluistina“, jer se ponavlja da će Rusija staviti veto u UN ukoliko bude predloženo rešenje kojim neće biti zadovoljna Srbija.
Kada će Srbija ući u EU je, prema Rupelovim rečima, tehničko pitanje. Slovenija se, rekao je Rupel, zalaže za nastavak pregovora za pridruživanje Srbije EU, jer nijedna zemlja nije imala tako teške uslove. On smatra da će se do kraja 2010. Hrvatska priključiti EU, a da je nakon toga otvoren put i za Srbiju i Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari