Stefanović: Iza protesta protiv diktature stajali političari 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija prvih nekoliko dana protesta „Protiv diktature“ tolerisala kao spontano okupljanje, a da je, kada se uvidelo da su oni organizovani, a nisu prijavljeni, što zakon propisuje, morala da podnese prekršajne prijave.

Stefanović je novinarima u Palati Srbija rekao da su iza organizacije tih protesta stajali i neki političari, koji su se pravili da su tu zato što su „tobože samo šetali“, ali su se onda povukli i ostavili druge ljude da snose odgovornost, zato što su „političke kukavice“.

Prema njegovom mišljenju, političari, čija imena nije želeo da kaže, „gurali su te ljude u razne organizacije“ i onda niko od njih nije rekao da su stvarni organizatori, „svi su se izvukli i ostavili one koji su se javno deklarisali i pozivali ljude“.

Nikada nismo zabranili nijedan skup, svi su imali priliku da blokiraju saobraćaj, da šetaju gde hoće, podsetio je Stefanović.

Upitan da li je, posle događanja u Skupštini, SNS promenila svoj stav da se ne ide na vanredne parlamentarne izbore, Stefanović je rekao da „kad stranka zauzme stav, onda ga poštuje“.

Kad zauzmemo stav, kažu da je kukavički, da treba da idemo na izbore, prozvao je on opoziciju, uz konstataciju da protiv SNS „ide čitava kampanja – ko smo mi da uopšte o tome razgovaramo“.

Stefanović je rekao da, nažalost, ne može da kaže da je atmosfera u parlamentu dobra, kada vidi nasilje koje sprovode Dveri i njihov lider Boško Obradović.

Nadam se da to nasilje ne raduje nikog u Srbiji, dodao je Obradović, ponavljajući da Dveri provode fašističke metode obračuna Obradovića sa čovekom sa kojim ne deli iste vrednosti.

Sa Obradovićem ne delimo ništa zajedničko, poručio je Stefanović i objasnio da su Dveri napadali novinare, članicu Republičke izborne komisije i da imaju „bahato i divljačko ponašanje, fizički preteći da zastraše onog ko ima drugačiji stav“.

Stefanović je, na pitanje kako da se društvo obračuna sa nasiljem u porodici, kad se državni zvaničnici javno sastaju sa osuđivanim nasilnikom i silovateljem Simom Spasićem, koji je na čelu Udruženja Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, on je odgovorio da to treba razdvojiti.

Kako je objasnio, kada se predsednik Srbije i prvi potpredsednik Vlade susreću sa Spasićem, to rade jer je on predsednik udruženja, kako bi pomogli da se reše problemi tih ljudi, a „ako je Spasić počinio krivično delo, niko od nas to ne podržava i ni na koji način ne stoji iza toga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari