Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Srbija dobro razumela poruku bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Bakira Izetbegovića, analizirala sve što je rečeno u tom kontekstu i preduzeće odgovarajuće mere, ne precizirajući o čemu je reč.

Stefanović je posle sednice Saveta rekao da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio članove o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, u Kopnenoj zoni bezbednosti, pregovorima u Briselskom dijalogu, šta su izazovi i pretnje.

Uradili smo analizu situacije u regionu, kao i izazova u okolnim zemljama, sa merama koje će Savet, po nalogu Vučića, preduzimati u narednom perionu, rekao je Stefanović.

Želimo da očuvamo mir i bezbednost u Srbiji, nastavićemo da pratimo situaciju, preduzimamo mere očuvanja teritorijalnog integriteta, prateći sve izazove i poteze koje vuku države u regionu, dodao je on i najavio da se u decembru očekuje poseta tročlanog Predsedništva BIH.

Prema njegovim rečima, sve će se činiti da zemlja bude snažnija, mirna i bezbedna i da građani ne osećaju negativne posledice političkih dešavanja.

Na pitanje o izjavama Izetbegovića, Stefanović je rekao da je Savet analizirao sve što je rečeno i da je Srbija dobro razumela poruku i sve što je on izgovorio.

Te stavove nismo doživeli kao nešto što je dobrosusedski, ali ne bih govorio o merama i potezima, niti o našoj taktici i strategiji, rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih okolnih zemalja, napominjući da su reakcije Beograda bile odmerene.

Nijedna izjava nije prejudicirala bilo šta loše ka BIH, niti smo prekinuli podršku suverenitetu te zemlje, a protivimo se pozicijama kojima se ističu elementi nasilja da se naruši integritet Srbije, predočio je Stefanović.

Stefanović je ukazao da su prvi put izrečeni stavovi jednog od ključnih političkih faktora BIH, koji želi da se Srbija raspadne.

Izetbegovićeva izjava da se nada da će Kosovo biti nezavisno je politička i nevažno je što je u BiH to tehnički nemoguće. U politici je greška kada se bavite tehnikom, a jako loše bi bilo kada bi neko u Srbiji uzvratio recipročno i rekao nešto slično, smatra Stefanović.

Kada šaljete političke poruke kojom želite zlo drugoj zemlji, vi utičete na regionalnu nestabilnost. Kada neko iznese takav stav, posebno što u BIH živi srpski narod, to usložnjava odnose u toj državi, utiče na regionalnu stabilnost i Srbija je dužna da reaguje, rekao je on.

Srbija će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet, borićemo se za svoju zemlju, a sva ostala tumačenja su zlonamerna, rekao je Stefanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari