Stefanović: Izlazak opozicije u više kolona usluga SNS-u 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Izlazak opozicije na beogradske izbore u više kolona je nešto što odgovara isključivo Srpskoj naprednoj stranci i predstavlja vrhunsku političku neozbiljnost koju sam doduše očekivao – rekao je u razgovoru za Danas lider pokreta Levica Srbije Borko Stefanović.

On ocenjuje da se ponavlja ista situacija kao pred minule predsedničke izbore kada je, kako je podsetio, Levica Srbije apelovala da se opozicija okupi oko jednog kandidata, jer u suprotnom neće biti drugog kruga. Prema Stefanovićevim rečima, ljudi iz „stare“ opozicije, ne žele da razgovaraju sa bilo kim, već se isključivo međusobno konsultuju.

– Onda se lansira ideja o dve kolone, gde su prva zapravo oni, a druga desnica, potpuno ignorišući činjenicu da postoje novi pokreti poput Neda(vi)mo Beograd i Levice Srbije. Međutim, njima to nije bitno jer smatraju da su jaki, kredibilni i relevantni politički faktori. Oni to ocenjuju na osnovu sopstvenog osećaja a ne empirije, pošto ne priznaju istraživanja javnog mnjenja koja im daju od dva do šest procenata, kako kome – istakao je Stefanović.

On smatra da je takav odnos veoma loš po opoziciju i da su šanse za zajedničku listu sada skoro nikakve. Stefanović ne vidi mogućnost spajanja na osnovu programskih sličnosti, ni oko nekakve zajedničke vizije razvoja Beograda i ističe da će „stara“ opozicija teško ubediti građane da su veći Evropljani od Vučića.

– Većina opozicionih stranaka nestaje brzinom topljenja snega na ovoj vrućini. Niko od njih nije u stanju da razvije sopstveni program koji će biti drugačiji od Vučićevog i niko, sem eventualno Jankovića, nije u stanju da iznedri neke nove ljude koji će građanima kroz dugu i tešku borbu da vrate nadu – smatra Stefanović.

Prema njegovim rečima, Levica Srbije će učestvovati na beogradskim izborima, samostalno ili u koaliciji. Stefanović smatra da će njegov pokret sigurno ući u gradsku skupštinu, jer grad Beograd mora da dobije novu politiku i snagu a to je, kako je istakao, svakako Levica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari