Stefanović: Marko Đurić će obilaziti muzeje u Vašingtonu 1Foto: Beta/Info služba SSP

Za očekivati je da će odnos nove američke administracije, na čelu sa Džozefom Bajdenom, prema vlasti u Beogradu biti takav da će se mnogo više prelamati kroz viši stepen partnerstva sa Evropom.

Drugim rečima, sporna pitanja gušenja demokratije, uništavanje institucija zarobljavanja medija i endemska korupcija će svakako biti nešto na šta će nova administracija gledati ne samo kroz vašingtonsku prizmu već i kroz lupu Brisela, kaže za Danas Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i pisac knjige „Depeša Vašington“ u izdanju Dan Grafa, o tome kako je nastao prvi srpski kokus u američkom kongresu. Stefanović je u vreme vlasti Demokratske stranke bio i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Kako dodaje, s obzirom na drugi po redu vrlo negativan izveštaj Evropske komisije jasno je da Vučić ne treba da očekuje mirnu plovidbu svoje vlasti u odnosima s Vašingtonom.

– Takođe, tu je i tema Kosova koja će sad dobiti na kompleksnosti. Za očekivati je da će Bajdenova administracija ići putem postizanja obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine na linijama kako to vidi Brisel ili bolje rečeno Berlin.

Upitan da li je šansa za opoziciju to što će Amerika na Srbiju gledati kroz prizmu Brisela, on odgovara da sve što opozicija radi, ne radi to zbog Brisela i Vašingtona već zbog građana i zbog toga što želi da Srbiju oslobodi.

– U tom smislu naša politika je jasna – otvaranje svih afera i nepočinstava vlasti da ne bi uspeo Vučićev plan da Srbija bude crna kutija u Evropi u kojoj se ne vidi šta on radi dok je istovremeno mali pred međunarodnom zajednicom. Mi ne računamo ni na kakav Vučićev pad na kosovskoj politici ili bilo čemu drugom. To je užasna zabluda. Mi smo izneli jasan plan kako bismo rešavali kosovsko pitanje. A po pitanjima ekonomskog oporavka, zaustavljanja korupcije i otimanja slobode od građana tu smo više nego jasni već godinama. Možemo očekivati mnogo realniji i sadržajniji diskurs američke administracije prema Balkanu generalno. U tom smislu, neće se pribegavati brzim i lakim rešenjima koja suštinski nisu održiva – objašnjava on.

Na pitanje na koji način će SSP i ostatak opozicije uspostviti kontakt sa novom administracijom i hoće li joj upućivati pisma, kao što to radi ka Briselu, Sfetanović kaže da će ta komunikacija dobiti na dinamici.

– Mi smo o stanju stvari u Srbiji obaveštavali ne samo Brisel nego i Vašington i Rusku Federaciju. Nikada nismo isključivali bilo koga iz toga da se pokaže pravo stanje. Kako će se postaviti američka administracija videćemo vrlo brzo. Ono što se sigurno može pretpostaviti je da će pristup Stejt departmenta imati mnogo veći uticaj. Očekuje se povratak multilateralizma i partnerstva sa Evropom. Samim tim izleti i pokušaji u kojima se Brisel ili Evropa isključuju iz dogovora je stvar prošlosti – ukazuje naš sagovornik.

Upitan koliko će novi ambasador Srbije u SAD Marko Đurić biti na teretu u uspostavljanju kontakata sa administracijom, Stefanović navodi da Đurić ne može biti teret za ono što opozicija pokušava da uradi.

– On je suštinski teret Srbiji i Aleksandru Vučiću jer je postavljen kao deo takozvanog istorijskog dogovora u Vašingtonu. Samim tim njegova uloga je sada izgubila na značaju u centru. Može se očekivati da će vrlo brzo Marko Đurić obilaziti vašingtonske muzeje i kafiće s obzirom na to da će njegov domašaj i komunikacija sa američkom administracijom biti sužen jer je viđen kao čovek izrazito partijski i lično obojen vezom sa predsednikom i neuspelim pokušajem dogovora sa Trampovom administracijom. Time je on u mnogo čemu diskvalifikovan ambasador, povrh toga što je njegova kandidatura objavljena i pre nego što su Amerikanci dali agreman, što se nikad ne radi. Nije mu ružičasta diplomatska budućnost – zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari