Stefanović: Niko me nije zvao za izjavu o ambasadama 1Foto: Media centar

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije u pravu što kritikuje Borisa Tadića, što je na dan mitinga za Kosovo 2008, kada su zapaljene neke strane ambasade, otputovao u posetu Rumuniji.

Ne znam da li je Tadićeva poseta ranije bila planirana, ali je važno da je on tada bio predsednik države. Međutim, Vučić je toga dana fizički bio najbliži Vojislavu Koštunicu, tadašnjem premijeru koji je mogao da utiče na policiju i BIA. Mogao je Vučić, koji je znao šta se dešava na beogradskim ulicama, i koji je znao da se policija povukla, a da su ambasade zapaljene, da došapne Koštunici nešto u pravcu smirivanja situacije. Očigledno je da to nije uradio, kaže za Danas Borko Stefanović, bivši politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, koji je događaje vezane za miting za Kosovo opisao i u svojoj upravo objavljenoj knjizi „Depeša Vašington“.

 Stefanović kaže i da ga do danas niko nije zvao da da zvaničnu izjavu o događajima vezanim za miting za Kosovo koji se, kako kaže, pretvorio u „miting za patike“ i paljenje ambasada.

„Da me je neko pozvao rado bih to učinio, jer sam toga dana ja jedini bio na svom poslu u Ministarstvu spoljnih poslova i bio komunikaciono čvorište sa stranim ambasadama koje su se našle na udaru demonstranata“, kaže Stefanović. On dodaje da je tog dana, osim sa ambasadorima, čije su ambasade bile napadnute bio na vezi i sa tada vodećim ljudima Srbije, predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji su bili u poseti Rumuniji.

„Oni su imali informaciju šta se dešava u Beogradu, ali niti su oni meni mogli da pomognu, niti ja njima“, kaže Stefanović. Na pitanje da li je to bila mudra odluka da baš toga dana šef države i šef diplomatije putuju u Rumuniju, Stefanović kaže da to ne zna, jer nije učestvovao u organizovanju posete. Prema njegovim rečima, posetu je organizovalo Predsedništvo, on u tome nije bio ni pitan, ali ni planiran.

 Kaže da su nemački, hrvatski, američki ambasadori koji su bili direktno ugroženi zvali njega na lični broj, ali da nije imao odgovore, jer mu niko od nadležnih nije odgovarao na pozive. „Više puta sam zvao MUP, a samo jednom mi se javio Milorad Veljović, tadašnji direktor policije, koji me je ubeđivao da se ništa loše ne dešava, iako sam ja sa balkona MSP lično gledao kako gori američka ambasada. Jednom sam se čuo i sa Mirjanom Orašanin, državnom sekretarkom u MUP-u koja je tada menjala u saobraćajnoj nesreći teško povređenog ministra Dragana Jočića. I ona mi je rekla da je sve pod kontrolom, da ne brinem i da to prenesem stranim ambasadorima. Imao sam utisak da me lažu, ili da njih neko laže. A od pojedinih ambasadora dobijao sam objašnjenja da su njihovi zaposleni na krovu, da su naoružani, jer moraju da se brane. Neki su pretili, a neki molili za pomoć“, kaže Stefanović i dodaje da nije jasno zašto je dozvoljeno da demonstranti potisnu policiju i zapale ambasade.

 „Bila je to velika sramota i velika šteta koju su Srbiji naneli oni koji su samo na rečima jaki u odbrani njenih interesa“, zaključuje Stefanović u knjizi „Depeša Vašington“, a za Danas dodaje da nijedna ozbiljna zemlja to sebi ne sme da dozvoli, jer ako želite da neko štiti vaša predstavništva, i vi morate štiti njihova.

Ko je okupio ljude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju, na zajedničkoj pres- konferenciji sa Miloradom Dodikom, govoreći o Kosovu, rekao i da u februaru 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, bivša vlast nije učinila ništa, jer je bila razjedinjena. „Jedan je pobegao u Rumuniju“, rekao je Vučić, dodajući i da smo mi okupili ljude, jer smo samo to mi mogli. Vučić je u to vreme bio funkcioner Srpske radikalne stranke. Miting održan 21. februara 2008. prerastao je u ulične nemire, u kojima su demolirane radnje i nekoliko stranih ambasada, dok je Ambasada SAD izgorela i u njoj 21. godišnji demonstrant Zoran Vujović iz Novog Sada. U toku je ponovljeno suđenje za ovaj događaj, koje je odloženo krajem prošle nedelje, zbog čega je američki ambasador Kajl Skot javno izrazio žaljenje. Sve ovo došlo je ponovo u fokus javnosti nakon posete američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia Beogradu, koji je između ostalog rekao da je važno da se u slučaju paljenja ambasada, kao i slučaju ubistva braće Bitići, američkih državljana, sprovede pravda. Dodao je da je od Vučića dobio garancije da će tako i biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari