Stefanović pisao zvaničnicima Interpola, tražio da ne prime Kosovo u članstvo 1Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uputio je pismo predsedniku i generalnom sekretaru Interpola Kim Džong Jangu i Jirgenu Štoku u kojem je zatražio da ta međunarodna organizacija ne razmatra ponovni zahtev Kosova za prijem u članstvo, saopšteno je danas.

Stefanović je u pismu naveo da se od Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o odbijanju članstva Kosova.

„Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova“, naveo je Stefanović.

On je u pismu ponovio argumente Srbije koji pokazuju da i samo razmatranje tog zahteva predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola.

„Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahteva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola“, ocenio je Stefanović u pismu.

Stefanović je podsetio da je prema Ustavu Interpola „strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode“, kao i da je status Kosova utvrdjen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je u obavezi da poštuje.

„Razmatranje zahteva za članstvo Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahteva je svakako i odbijanje zahteva za članstvo Kosova na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju 2018. godine“, zaključio je u pismu Stefanović.

Stefanović je uputio pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv tog zahteva.

Kosovo je nedavno ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari