Predsednik Vlade Srbije prošao je detektor laži odgovarajući na pitanje da li zna Aleksandra Kornica koji ga je optužio da mu je premijer nudio novac i funkcije za davanje protivpravog iskaz, saopštio je novinarima ministar policije Nebojša Stefanović. U obraćanju koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, ali posle koga su novinari zanemeli, jer nije bilo postavljanja pitanja, Stefanović je rekao da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom, spovesti detaljnu istragu ko je i sa kakvim ciljem organizovao takvu akciju protiv premijera.


Kako prenosi FoNet, ministar je najavio da će do kraja dana policija pokušati da dođe do Kornica, što se, kako je nešto kasnije objasnio za RTS i dogodilo. I prema pisanju Kurira bivši direktor ove kuće Aleksandar Kornic se u pratnji advokata dobrovoljno pojavio u policijskoj stanici.

Stefanović je objasnio da je Vučić bio na saslušanju u policiji, povodom tvrdnji dnevnog lista Kurir da je on, sa drugim licima, vršio pritsak, ucene i iznudu protvpravnog iskaza Kornica. On je rekao da se Vučić dobrovoljno podvrgao detektoru laži i odgovarao na pitanja da li je ikad video Kornica, da li se ikad sa njim sastajao, „nudio stranačku funkciju, novac ili bilo šta drugo u zamenu za neistinito svedočenje, da nekoga lažno optuži“.

Vučić je, kako je naglasio Stefanović, na sva pitanja odgovorio sa „ne“ i detektor laži je pokazao da govori istinu. Vučić nikad u životu nije sreo Kornica, retko ide u kafane, čak i sa porodicom, sa Kornicom to nikad nije radio, ukazao je Stefanović. Prema njegovom mišljenju, očigledno je „da su laži koje su plasirane“ imale za cilj da destabilizuju zemlju. Najavio je da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom, sprovesti detaljnu istragu, „koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem izneo ovakve informacije i oprganizovao širenje laži protiv Vučića“. Stefanović je ocenio da je Vučić, dobrovoljnim odlaskom na poligraf, pokazao da je „običan građanin Srbije i normalan čovek, kome je istina i pravda preča od bilo kakve funkcije“. Konferenciji Stefanovića u Palati Srbije su prisustvovali direktor policije Milorad Veljović, komandant Žandarmerije pukovnik Goran Dragović, načelnik Uprave policije Zoran Alimpić i državni sekretar u MUP Milisav Miličković. Iza njih je bilo postrojeno dvadesetak uniformisanih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Interventne jedinice 92 i beogradske Brigade policije.

Stefanović je rekao i da je policija u Beogradu uhapsila je S.M. (1973) iz Šekovića u Bosni i Hercegovini, bivšeg pripadnika policije Republike Srpske i Srbije, koji je u protekla 24 sata osam puta zatečen u posmatranju porodičnog doma premijera Srbije Aleksandra Vučića. Stefanović jerekao da je uhapšeni bio član obezbeđenja ubijenog Luke Đurovića povezanog sa crnogorskim podzemljem. Posle privođenja, on je više puta promenio iskaz, rekao je Stefanović, a poslednji put je „dao indicije“ da je nadgledanje Vučićeve porodice „radio za nečiji račun“. Zbog ozbiljnosti situacije, pojačane su mere obezbeđenja predsednika Vlade i drugih državnih funkcionera, za koje smatramo da mogu biti ugroženi, napomenuo je Stefanović. On je objasnio da je Đurović, ubijen 2013. godine, bio u vezi sa „barsko-budvanskom kriminalnom grupom“, a poznat je kao izvršilac najtežih krivičnih dela u Crnoj Gori, i „neko ko je bio u bliskoj vezi sa klanom Luke Bojovića“.

Prema rečima Stefanovića, u toku je intenzivna policijska akcija koja treba da pokaže šta su razlozi i motivi postupanja uhapšenog S.M., koji je imao prebivalište u Beogradu, a dom porodice Vučić je „obilazio i opservirao“ u „Audiju 8“, beogradskih registracija. Potpuno je jasno da pripadnik ovako ozbiljne kriminalne grupe to ne radi iz nekih dobrih namera, konstatovao je Stefanović. On je istakao da je policija zainteresovana za detaljnu i brzu istragu i „pokazaćemo tom istragom šta su bili motivi pripadnika te kriminalne grupe da se nađe u neposrednoj blizini predsednika Vlade i njegove porodice“.

Na sastanku sa Nikolićem iskazano jedinstvo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić imali su juče dva susreta na Andrićevom vencu.Nakon prvog je saopšteno da surazgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u Srbiji i najvažnijim temama vezanim za budućnost zemlje. Navedeno je da su posebno razmatrali značaj predstojećeg Samita OEBS-a, razvoj Srbije u svim oblastima, ali i prepreke i izazove u očuvanju bezbednosti Srbije, kao i teške pritiske na zemlju. Istakli da je za napredak Srbije potrebno puno jedinstvo u delovanju svih državnih organa i da samo snažna Srbija može da obezbedi prosperitet svojim građanima.

Dogovoreno je da „potpuno jedinstveno i usaglašeno, u skladu sa najboljim interesima Srbije, nastave zajednički posao na stvaranju uslova za buduće uspehe i pobede naše države“. Na drugom sastanku ponovili su važnost jedinstva, i razgovarali o učešću Nikolića na konferenciji UN o klimatskim promenama koja se danas održava u Parizu.

Narušavanje profesionalne tajne

Direktorka bolnice Laza Lazarević i bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je za Kurir, kako prenosi FoNet, da liste bolesnika ne mogu da izađu iz njihove ustanove, jer bi to bilo narušavanje profesionalne tajne. Za listu Aleksandra Kornica koju je danas Dragan J. Vučićević pokazao tokom gostovanja na televiziji Pink, Slavica Đukić Dejanković je rekla da „to sigurno nije dobio od naše institucije“.“Jedino možemo da damo zvanična dokumenta za slučaj da ih zatraži sud i to u posebnim okolnostima. Dakle, primerak otpusne liste se nalazi kod samog pacijenta. Jedan primerak otpusne liste je tu, a drugi primerak ima i izabrani lekar u svom kartonu“, navela je Đukić Dejanović i dodala da je u pitanju narušavanje profesionalne tajne.

Provera tužilaštva

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode koji su izneti u javnosti na račun premijera Srbije Aleksandra Vučića i poručila je da će Tužilaštvo,u saradnji sa drugim državnim organima, sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka. Dodala je da se proverava i osnovanost i istinitost krivične

prijave koju je protiv premijera podneo Aleksandar Kornic. Tužilaštvo takođe zahteva da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost, rekla je Dolovac.

Socijaldemokratska stranka upozorila je da veštačko kreiranje atmosfere vanrednog stanja i tenzija u društvu, ozbiljno ugrožava stabilnost i demokratiju u Srbiji. Nama je potrebna demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno učestvuju, ocenila je SDS.Ova stranka napominje da iznete optužbe na račun premijera treba da se rasprave u institucijama sistema gde se brane demokratija i pravo, pre svega u parlamentu i sudu, a ne u tabloidima.

ANTIĆ: Cilje destabilizacija Vlade

Ministar energetike i zamenik predsednika SPS-a Aleksandar Antić ocenio je juče da je isfabrikovani napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića imao za cilj da destabilizuje Vladu koju on vodi, pa i da destabilizuje celu zemlju. Antić je naveo da taj napad dolazi u momentu kada se Srbija nalazi u strateški važnom periodu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, kada je domaćin najuticajnijim zemljama i njenim liderima na ministarskom savetu OEBS i kada stanje u regionu nije stabilno u meri u kojoj bi Srbija to želela. Na žalost onih koji su u ovome učestvovali, Vlada Srbije ostaće i posle ovog jalovog pokušaja destabilizacije potpuno stabilna, efikasna i usresređena na poslove koji donose prosperitet Srbiji i svim njenim građanima, istakao je Antić.

I kao ministar, i kao predsednik Pokreta socijalista, i kao građanin Srbije pružam apsolutnu podršku premijeru u njegovoj borbi da Srbija bude bolja i pravednija, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja Srbije Aleksandar Vulin. Srbija je zahvaljujući Vučiću politički najstabilnija zemlja na Balkanu, beleži privredni rast, smanjuje deficit, privlači investicije, uspešno se nosi sa migrantskom krizom i kao takva Srbija dobija otvaranje poglavlja od EU i u isto vreme ima najbolje odnose sa Rusijom i Kinom, naveo je Vulin. Prema njegovim rečima, zato medijskom hajkom takvu Srbiju i takvog Vučića treba što pre destabilizovati i srušiti, otuda i najnoviji napad dolazi samo nekoliko dana pre nego što će u Beograd doći najviši predstavnici zemalja članica OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari