Stefanović: Relativno stabilna bezbednosna situacija na Kosovu 1Nebojša Stefanović Foto: EPA/JANOS MARJAI

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji relativno je stabilna, ali je u 2018. godini povećan broj napada na srpsko i nealbansko stanovištvo i imovinu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 

Stefanović je na sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, predstavljajući izveštaj o radu MUP-a za prošlu godinu, rekao da je bilo fizičkih napada, podmetanja požara, napada na verske objekte, uništavanja imovine, pretnji i provokacija.

On je naveo da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez terorističkih napada i provokacija, ali sa „faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske“.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božider Delić upitao je ministra za incidente u planinskim selima u opštini Kuršumlija o kojima su pre nekoliko nedelja pisali beogradski mediji, Stefanović je rekao da „kriminalci“ sa Kosova i Metohije prelaze ilegalno da seku šumu i kradu alat iz domaćinstava, ali da poslednji incident nije bio onakakv kakvim su ga mediji opisali.

On je naveo da nije bilo nikakvog oružanog sukoba, već da je jedan meštanin čuo pucanj i to prijavio policiji.

Ministar je predstavljajući izveštaj, kazao da je prošle godine u Srbiji zabeležen pad kriminaliteta i povećan postotak rasvetljenih krivičnih dela.

Sednici odbora nisu prisustvovali poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta.

U raspravu o izveštaju uključili su se poslanici vladajućih stranaka koji su uglavnom hvalili rad ministarstva, a predsednica Odbora Marija Obradović zaključila je da je, od kako je Stefanović na čelu MUP-a, primetan pad stope kriminala u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari