Stefanović: Veće plate za niže činove Vojske Srbije 1Foto: Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je pored modernizacije sredstava, unapređenje standarda vojnika jedna od najvažnijih stvari koju želi, što će situmulisati dolazak u vojsku.

„Razgovarao sam s predsednikom da, osim povećanja od pet odsto koje je država već predvidela, imamo i jedno značajnije povećanje koje će, s obzirom na raspon plata, više doprineti standardu vojnika i podoficira a nešto manje i oficira“, rekao je Stefanović za novi broj magazina Odbrana.

On je rekao da se mora raditi na poboljšanju standarda kako bi ljudi bili stimulisani da dođu u vojsku, ali i kako bi ih zadržali u njenom sastavu.

Govoreći o opremanju vojske, on je naveo da je opredeljenje da domaća industrija i pamet bude u najvećoj meri ta koja će ispuniti stratešku viziju Generalštaba i ministarstva odbrane u pogledu opremanja, ali je „potrebno ubrzati procese“.

„Mislim da moramo brže da proizvodimo oruđa koja su potrebna za vojsku i da se ne može dogoditi da se godišnje proizvede tek nekoliko. Važno nam je da domaća industrija bude sposobna da razvija sredstva i da možemo da nabavljamo sve što je vojsci potrebno u našoj zemlji, da ne zavisimo od inostranstva, već da povećavamo svoje kapacitete“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari