Stevan Vlajić: Ne bih savetovao Belom da ide na protest 1

Uživam gledajući sve te slobodne ljude i probuđenu energiju na „Protestu protiv diktature“, jer je to bio osnovni cilj naše misije.

Ja bih savetovao Belom da ne ide na protest, baš zbog njegovog karaktera – u pitanju je građanski protest koji su inicirali studenti. On obiluje najrazličitijim grupama i sebično bi bilo prisvajati ga i od njega politički profitirati, iako bi ga njegovo prisustvo možda i omasovilo. Beli je mnogo prepoznatljiviji od Luke, a mi smo danom našeg iskoraka u svet politike izgubili status „običnog građanina“, ocenjuje u razgovoru za Danas Stevan Vlajić, portparol pokreta „Beli – samo jako!“, odgovarajući na pitanje hoće li savetovati Luki Maksimoviću, kao građaninu, ne kao političaru Belom Preletačeviću, da ode na protest studenata.

Na koji način će vaš pokret i Beli Preletačević biti vidljiv široj javnosti, ne samo građanima Mladenovca, do beogradskih izbora sledeće godine?

– Trudićemo se da ostanemo prepoznatljivi po jedinstvenom principu da promena politike i ove vlasti mora krenuti odozdo, budući da zbog nedostatka novca, ljudstva i infrastrukture u neko dogledno vreme ne možemo biti konkurentni SNS-u. Ali, ako pokrenemo ljude „na lokalu“, posebno u najvećim gradovima Srbije, ima nade. Dakle, vidljivost će se ogledati u političkoj prepoznatljivosti na teritoriji cele Republike Srbije.

Hoće li lik Belog Preletačevića učestvovati na izborima u glavnom gradu? Od čega to zavisi?

– Građanski pokret „Beli – samo jako!“ gotovo sigurno će učestvovati na beogradskim izborima. Ljubiša Preletačević Beli biće nosilac liste, ogledalo srpskog vladara i političara, bahatog, potkupljivog, sklonog demagogiji. Ali za razliku od predsedničkih izbora, a po istom modelu kao na lokalnim izborima u Mladenovcu – postojaće i lista koja će biti antipod takvom nosiocu, sastavljena od mladih, samosvesnih, obrazovanih i u politici novih, neistrošenih ljudi.

Postoji li s vaše strane želja za nekom vrstom saradnje sa Inicijativom „Ne da(vi)mo Beograd“?

– Sarađujemo sa ljudima koji imaju iste ciljeve kao i mi, pa smo tako tokom prošle godine podržali zahteve protesta koje je ta inicijativa organizovala. Iako delimo sličnu energiju, način našeg nastupa je drugačiji, a i birači.

Da li je samostalni izlazak na beogradske izbore jedini pravi put?

– Za opciju kao što je građanski pokret „Beli – samo jako!“ jedini moguć i uspešan. Predizborne koalicije su neophodne onima koji imaju projekciju da samostalno ne mogu preći cenzus. Uz zadržavanje energije i izlazak na površinu „ozbiljnog“ dela, mislim da je to nesumnjivo moguće. Bitno je i to što smo se u dva izborna ciklusa prikazali kao relevantni.

Ulazak u parlament glavnog grada iz ove perspektive deluje realno. Koji su za vas osnovni problemi Beograda?

– Problema Beograda je mnogo, nemoguće ih je pobrojati. Važno je da grad Beograd dobije profesionalnu, građansku vlast, a smatramo da je dalje najbitnije neposrednije alocirati zajednička sredstva, što znači da je neophodna decentralizacija samouprave i povećanje budžeta i samostalnosti lokalnih samouprava u sastavu glavnog grada. Na taj način će svaki problem biti vidljiviji i lakše rešiv.

Kako u pokretu vidite dešavanja u Savamali i šta je za vas projekat „Beograd na vodi“?

– Poraz zakona i ogoljeno divljanje gradskih i republičkih vlasti. Ako se jedan projekat bazira na neustavnom leks specijalisu i suspendovanju našeg prava na određenoj teritoriji, u pitanju može biti samo protekcija stranog investitora. Taj ugovor je toliko štetan da ga je mogao potpisati ili neko korumpiran, ili glup, a vi sami procenite šta je verovatnije. Građani od tih zgrada na obali Save neće imati ništa, a oteto im je zajedničko i veoma vredno građevinsko zemljište.

Da li vas je posle predsedničkih izbora kontaktirao neki od opozicionih kandidata kojima ste, čini se, malo pomrsili konce i snizili rezultat? Nude li saradnju? Verujete li im kada pohvalno govore o Preletačeviću?

– Ne mogu se složiti sa tim da je nekome značajno snižen rezultat, u odnosu na bezidejnost kampanja i dominantne negativne elemente, uz medijsku blokadu, opozicioni kandidati mogu biti zadovoljni. Mislim da je ključ slabe izlaznosti, tj. slabije nego što je očekivano bio upravo u „ozbiljnim“ kandidatima koji nisu uspeli da animiraju više ljudi. Iz opozicionih opcija niko nas nije kontaktirao i predložio saradnju, a to šta misle kada govore o Preletačeviću, hm, po mom mišljenju je u pitanju igra i blef, nije dobro konfrontirati se nekome ko je trenutno popularan i koga je teško diskreditovati.

Kakav je vaš stav o Saši Jankoviću, koji je osvojio drugo mesto na predsedničkim izborima? Da li je i on deo slike političara i politike koju ismevate?

– Saša Janković je bio odličan ombudsman i državni službenik za primer, ali ne baš savršeni predsednički kandidat. Iako nije model političara i politike koju ismevamo, smatramo da u nedemokratskom izbornom procesu, ovakvoj situaciji, protiv ovakvog Vučića – nije imao šanse.

S obzirom na snagu, potencijal i poverenje građana koje Preletačević ima, razmišljate li o učešću na parlamentarnim izborima ako ih uskoro bude bilo?

– Opozicija uvek želi izbore, jer je to prilika da poveća svoj uticaj i eventualno preuzme vlast, ali mislim da bi novi izbori bili još jedan pokazatelj da se Aleksandar Vučić, u formi omnipotentnog vođe, igra sa građanima i svojim protivnicima. Još nismo doneli odluku o takvom scenariju, jer zaista ne možemo reagovati na svaki hir premijera/predsednika i njegovih tabloida.

Razmišljate li o tome da lik Preletačevića upotpunite jasnijim i konzistentnijim političkim sadržajem a ne samo parodijom i ismevanjem političara?

– U potpunosti opravdavam one koji nisu stigli da se upoznaju sa političkim sadržajem koji nije parodija, niti ismevanje. Jednostavno, mediji su zainteresovaniji za aktivnosti Belog, kao atraktivnim sadržajem za rubriku „Zabava“, recimo. Naš manifest, građanski proglas i sve što se za sada radi u GO Mladenovac dostupni su na sajtu samojako.rs. Sve to ćemo upotpuniti platformom za delovanje lokalnih pokreta i grupa građana širom Srbije i preciziranjem ciljeva za koje se zalažemo.

Zlonamerne tvrdnje da smo projekat vlasti

Verovatno su i do vas stigle teorije o tome da ste projekat vlasti od trenutka kada je shvatila da vas potencijal podrške među građanima nije zanemarljiv. Kako to komentarišete?

– Te teorije nisu aktuelne od juče, prate nas od početka našeg delovanja. To je za mene lično ponižavajuće i mislim da su takvi navodi zlonamerni i neutemeljeni. Znamo ko smo i zašto smo se okupili, a posebno kakav nam je jedinstveni stav o Aleksandru Vučiću, ovoj vladi, SNS-u i njihovoj petogodišnjoj vladavini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari