Stevanović: Izbor novih članova fingiran i zbrzan 1Foto: Selena Kosorić

Čitav proces izbora pet novih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je fingiran, zbrzan i još jednom svedoči o kontroli ovog tela od strane vlasti.

Izbor novih članova ništa neće promeniti, već je jedino rešenje za oporavak ovog tela smena postojećih članova i izbor svih devetoro novih koji će biti vrhunski i istaknuti stručnjaci iz oblasti medija, kaže za Danas članica Predsedništva Stranke slobode i pravde Ana Stevanović komentarišući kandidate za nove članove ovog tela među kojima je i bivši ministar kulture Bratislav Petković.

Iako se krajem prošle nedelje posle treće runde pregovora vlasti i dela opozicije, uz prisustvo posrednika iz Evropskog parlamenta, o izbornim uslovima nametnuo kraj godine kao rok za izbor tri nedostajuća i dva nova člana Saveta REM, predsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić za televiziju N1 kaže da nije realno da se sve dogodi do kraja godine jer nema vremena da odbor zaseda toliko puta i ispoštuje celu proceduru.

Ipak, on je na sednici Odbora naveo da je cilj da tri, do sada nedostajuća člana Saveta, budu izabrana do Nove godine i pozvao članove da budu na raspolaganju jer će do kraja godine biti održano nekoliko sednica. Krlić je u izjavi za N1 ostavio mogućnost da dva člana budu zamenjena početkom sledeće godine.

Podsetimo, javnost ne zna koji članovi REM će biti zamenjeni, jer oni moraju prvo da podnesu ostavke da bi na njihova mesta bili izabrani novi. Predstavnici vlasti tvrde da je 3 plus 2 od 9 članova Saveta dovoljna promena sastava ovog tela zaduženog da prati rad elektronskih medija i u vreme izbora.

Ana Stevanović za naš list podseća da REM više od dve godine funkcioniše u krnjem sastavu sa šest članova, i da je vladajuća većina u Skupštini uporno ignorisala zahteve da se pokrene procedura izbora nova tri člana. Prema njenim rečima, tek kada je relevantna opozicija stupila u bojkot, vladajuća većina je, kako bi bacila prašinu u oči evropskim zvaničnicima, pokrenula postupak za izbor nova tri člana.

– Kad govorimo o kandidatima, među njima se nalaze i nekadašnji ministar kulture i informisanja iz redova SNS. Petković je ranijih godina najavljivao da se nova vlast neće mešati u rad medija i uređivačku politiku, a čini mi se i da je svojevremeno izjavio da mu je kultura bliža, ali da se u medije i ne razume. Stoga je pitanje zbog čega tačno želi da bude kandidat u ovom telu. Muzej automobila i njegova posvećenost muzeju je za pohvalu. Kolači u porodičnoj poslastičarnici su mu još bolji, ali kad govorimo o medijima, postavljam pitanje njegove odgovornosti povodom začetka medijske kontrole od strane vlasti čije posledice osećamo danas – navodi Stevanović.

Nju čudi kandidatura kompozitora Zorana Simjanovića.

– Ovaj veliki umetnik i profesor nikad ne bi pristao da učestvuje u nečemu nečasnom i unapred nameštenom, kao što je ovaj fingirani proces. Sumnjam da uopšte zna da ga ja udruženje kompozitora Srbije kandidovalo, a u prilog mojoj sumnji govori i činjenica da kompletna njegova dokumentacija nedostaje, stoga on ni ne može biti izabran za kandidata za člana – ukazuje ona.

Govoreći o Božidaru Zečeviću, koga je predložilo udruženje filmskih umetnika, ona kaže da je poznato da je javno napao Dragana Bjelogrlića povodom serije „Senke nad Balkanom“.

– Kada govorimo o kandidatima nacionalnih manjina, Dragomir Zupanc je čovek od karijere i ugleda u filmskom svetu, međutim i njegova dokumentacija nedostaje, tako sa on ne može biti izabran. Aleksandar Vitković, takođe kandidat manjina, trenutno je sekretar u sekretarijatu za poljoprivredu u gradskoj upravi grada Subotice, inače blizak Savetu vojvođanskih Mađara. Članstvo u političkoj organizaciji je nespojivo sa funkcijom u REM, a slutim da će upravo Vitković i biti izabran – zaključuje naša sagovornica.

Predloženi kandidati

* Koordinacija nacionalnih saveta i nacionalnih manjina predložila je Aleksandra Vitkovića i reditelja Dragomira Zupanca

* Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije i Udruženje filmskih glumaca Srbije bivšeg ministra Bratislava Petkovića

* Udruženje kompozitora Srbije predložilo je dva kandidata: pijanistkinju Snežanu Nikolajević i kompozitora i profesora FDU Zorana Simjanovića

* Udruženje filmskih umetnika Srbije predložilo dramaturga i reditelja Božidara Zečevića, inače člana Upravnog odbora tog udruženja

* Stranka moderne Srbije predložila je Nenada Zorića

* Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka sportskog novinara i osnivača SOS televizije Dragišu Kovačevića

* LDP, LSV, SDA Sandžak predložili su Juditu Popović, poslanicu LDP-a u Skupštini Srbije od 2008. do 2014.

* Radikali su svog kandidata predložili ranije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari