Štiplija: Međuvladina konferencija nije napredak 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Nakon što zemlje članice EU nisu postigle dogovor da Srbija otvori nova poglavlja u pregovorima jer ne vide dovoljan napredak u vladavini prava, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da je važnije od toga to što će međuvladina konferencija EU i Srbije biti održana 22. juna.

Međutim, urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija za Danas kaže da ova konferencija uopšte nije iznenađenje.

On je ukazao i na to da su se ranije pretpostavke da će vlast pokušati da međuvladinu konferenciju predstavi kao veliki uspeh pregovaračkog procesa ispostavile kao tačne.

Joksimović je gostujući u nedelju na RTS navela da će međuvladina konferencija biti na visokom političkom nivou, moguće ministarskom. „To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima“, ocenila je Joksimović.

Prema njenim rečima, očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti EU da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje iako je Srbija bila spremna za otvaranje klastera 3 – rast i konkurentnost i 4 – zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Štiplija pak ukazuje na to da je sredinom maja Savet EU usvojio novu metodologiju za pristupne pregovore sa Srbijom i da je već tada bilo najavljeno da će međuvladina konferencija biti organozovana u junu. Kako dalje objašnjava, to je konferencija na visokom nivou na kojoj će obe strane primiti k znanju novu metodologiju.

– Međuvladina konferencija nije poruka da je Srbija napredovala u evropskim integracijama. Jedina ocena da li je napredovala je pozitivan non-pejper o poglavljima 23 i 24 koji bi pojedine države članice uverio da je Srbija spremna da nastavi pregovore i otvori nove klastere i nova poglavlja. Taj non-pejper je negativan. Srbija nije spremna jer reforme u oblasti vladavine prava u proteklih šest meseci nisu dale rezultate koje bi pojedine države članice smatrale dobrim i dale zeleno svetlo za otvaranje klastera – objašnjava Štiplija.

Kada je reč o nespremnosti EU za novu metodologiju, kako kaže ministarka, Štiplija navodi da su EU u celini, Savet i Komisija spremne za novu metodologiju što se vidi na aktivnostima koje se odnose na pregovarački proces Albanije i Severne Makedonije i mogućeg otvaranje pregovora sa ove dve zemlje.

Štiplija navodi i da se iz diplomatskih izvora može čuti da su pojedine države članice zainteresovane i za uspeh međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

– Nijedna država neće reći direktno da će buduće otvaranje poglavlja usloviti uspehom u međustranačkom dijalogu. Međutim, može se očekivati da će države članice pomno pratiti ceo proces. Sličan slučaj imamo trenutno u Gruziji gde su i EP i EK uslovili dalje razgovore sa Gruzijom uspehom međustranačkog dijaloga u toj zemlji – zaključuje Štiplija.

Pisonero Hernandes: Istrajte u reformama

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes nije za Danas ni potvrdila ni demantovala medijske tvrdnje da Srbiji neće biti otvoren nijedan klaster ovog meseca.

Kako poručuje :“EU pozdravlja to što je Srbija prihvatila revidiranu metodologiju i usvajanje njenih administrativnih struktura.“

Pisonero Hernandes ističe: „Evropska komisija potpuno podržava ambiciju Srbije da otvori klastere što je pre moguće i priznaje napore Srbije u vezi sa klasterima i vladavinom prava. Ohrabrujemo Srbiju da održi ovaj zamajac i da istraje u reformama u svim domenima, a naročito u vladavini prava. EK će nastaviti da daje podršku otvaranju klastera što je pre moguće. Radujemo se predstojećoj političkoj međuvladinoj konferenciji u junu, koja treba da pruži značajan politički podsticaj procesu proširenja sa Srbijom, čineći ga dinamičnijim, kredibilnijim, predvidljivijim, i sa snažnijim političkim navođenjem, u skladu sa unapređenom metodologijom.“ (M. S.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari