Štir: Vučićev “neojugoslovenski pristup” 1Foto: SNS

Aleksandar Vučić se, kada je postao „vožd“ Srbije, umesto poražene politike genocida, etničkog čišćenja i osvajačkih ratova protiv nesrpskih naroda u bivšoj SFRJ, opredelio za svojevrsni neojugoslovenski pristup, piše bivši hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir u autorskom tekstu za Globus.

Štir je ukazao da se takav Vučićev pristup zasniva na inicijativama kao što su balkanska carinska unija, insistiranje na regionalnoj nadležnosti Beograda za procesuiranje ratnih zločina i pogotovo na restauraciji ideoloških premisa monarhističkog i komunističkog bivše Jugoslavije. Srbija želi restauraciju onih pozicija koje je imala do 1990. godine, kao da se Miloševićeva velikosrpska agresija i srpski vojni i politički porazi iz 1995. i 1999. nisu nikada ni dogodili, konstatuje Štir.

On je istakao da će, umesto izolacije i konfrontacije sa Zapadom, „Srbija pod Vučićem iskazati aspiraciju ulaska u Evropsku uniju i biti otvorena za dijalog s NATO, ali s pozicije neutralnosti“. Unutar svoje sfere uticaja ili „jugosfere“, Srbija će se sve direktnije mešati u unutrašnja pitanja država naslednica SFRJ.

A unutar same Srbije će Vučić uspostaviti autoritarni sistem i građanske i medijske slobode suziti jednako, ako ne možda i više od samog Miloševića, smatra Štir. Zapad će to tolerisati smatrajući da Vučić ipak osigurava kakvu-takvu stabilnost turbulentnog Zapadnog Balkana, jer se vode time da bi uskraćivanje te podrške izazvalo još veću nestabilnost, ocenjuje Štir u autorskom tekstu za zagrebački magazin Globus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari