Stoltenberg: NATO za obostrano prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine 1Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština i kad je reč o „mogućim usaglašavanjima granica“ nadam se da će dve strane naći obostrano prihvatljivo rešenje, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ukazao na važnost da se svi činioci uzdrže od provokativnih poteza.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO koji će u sredu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti „odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana“. Upitan da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke „korekcije granica“, Stoltenberg je rekao da „NATO snažno podržava dijalog, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja“.

„Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu“, izjavio je Stoltenberg. Prema rečima Stoltenberga, važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak. On je istakao da će „NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija KFOR, koja je značajna za stabilnost“.

„KFOR će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dodje do rešenja kroz političke pregovore“, zaključio je generalni sekretar NATO, prenosi Anadolija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Stoltenberg: NATO za obostrano prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine”

  1. Rezolucija UN 1244 je jedino medjunarodno pravi priznati dokument koji treba postovati. EU (tj NATO) pokusava sa Briselskim SPorazumom (u saradnji sa Srpskim predsednikom koji radi sa njima) da ponisti tu rezoluciju i da se SRbija odrekne svoje dusevne i kulturne bastine, 17% teritorije!!! To nikada i nikome ne treba dozvoliti i to je samo uvertira u dalje rasturanje Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.