Stoltenberg: NATO za obostrano prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština i kad je reč o „mogućim usaglašavanjima granica“ nadam se da će dve strane naći obostrano prihvatljivo rešenje, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ukazao na važnost da se svi činioci uzdrže od provokativnih poteza.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO koji će u sredu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti „odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana“. Upitan da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke „korekcije granica“, Stoltenberg je rekao da „NATO snažno podržava dijalog, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja“.

„Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu“, izjavio je Stoltenberg. Prema rečima Stoltenberga, važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak. On je istakao da će „NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija KFOR, koja je značajna za stabilnost“.

„KFOR će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dodje do rešenja kroz političke pregovore“, zaključio je generalni sekretar NATO, prenosi Anadolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari