Stoltenberg: Za Kosovo treba političko rešenje 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume, naglašavajući da je „potrebno političko rešenje“.

Stoltenberg je u intervjuu Televiziji PINK istakao da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje odluku zvaničnog Beograda da se Srbija ne priključi tom savezu.

„Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do tog dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo“, rekao je Stoltenberg za TV Pink.

Generalni sekretar NATO naglasio je i da poštuje odluku Srbije kao suverene države koja ne želi članstvo u Alijansi.

„Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili to ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO“, ocenio je Stoltenberg.

Podsećajući se svog detinjstva u Beogradu dok mu je otac bio ambasador Norveške, Stoltenberg je rekao da je prvi sladoled probao upravo u Beogradu na Kalemegdanu.

„U Beogradu sam prvi put, kao dete, probao sladoled. Tačnije na Kalemegdanu, jednog veoma toplog dana ranih šezdesetih godina. Kada sam bio dečak naučili su me pesmicu Ringe Raja. Moja sestra mnogo bolje govori srpski“, citira Stoltenberga TV Pink na svom portalu.

Stoltenberg je danas doputovao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako je NATO ranije saopštio, Stoltenberg ćeu ponedeljak zajedno sa Vučićem u Mladenovcu otvoriti civilne vežbe pomoći u vanrednim situacijama „SRBIJA 2018“ koju zajedničkI organizuju NATO, EvroatlantskI koordinacioni centar za reagovanje tokom prirodnih katastrofa (EADRCC) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stoltenberg će, kako je najavljeno, u ponedeljak održati i govor na konferenciji koju organizuje Beogradski bezbednosni forum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari