Od 250 poslanika aktuelnog saziva Skupštine Srbije, njih tačno 100 za prva tri meseca rada nijednom se nije javilo za reč, pokazuju podaci portala Otvoreni parlament u koje je Danas imao uvid. S druge strane, poslanici Demokratske stranke bili su najaktivniji za prvih 20 dana aktivnog rada zakonodavnog doma, jer su imali reč 384 puta.


Prema podacima, najveći broj poslanika koji nisu dosad nijednom govorili za skupštinskom govornicu je iz redova najveće vladajuće Srpske napredne stranke. Ukupno 35 naprednjaka za tri meseca nije tražilo reč u parlamentu, što je više od polovine ukupnog broja njihovih predstavnika, kojih je 63. Ipak, računajući u procentima, poslanici Jedinstvene Srbije bili su najćutljivi u ovom periodu, jer više od 70 odsto njih, tačnije pet od sedam, nikada nije izgovorilo ni reč na skupštinskim raspravama. Za njima slede PUPS sa 58 odsto svojih poslanika, SNS sa više od 55 odsto i SPS sa 52 odsto. Dvadeset od 51 poslanika DS je, takođe, među onima koji nikada nisu govorili, dok najmanji procenat na ovom spisku imaju LDP sa dva od 14 poslanika i DSS s jednim od 21 njihovog predstavnika. Savez vojvođanskih Mađara jedina je stranka čiji su svi poslanici imali reč makar jednom, a njih petoro govorilo je ukupno 28 puta.

Među poslanicima koji se još nisu javljali za reč su Boško Ristić, Goran Bogdanović i Milan Marković iz DS, Nenad Milić iz LDP, Nevena Adžemović iz Nove Srbije, Milanka Karić i Gojko Radić iz SNS, Dijana Vukomanović iz SPS, samostalni poslanik Borislav Pelević i mnogi drugi.

Kada je reč o parlamentarcima koji su najviše puta govorili na skupštinskim raspravama, na prvih šest mesta su predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović i pet potpredsednika Vesna Kovač, Gordana Čomić, Konstantin Arsenović i Žarko Korać. Ne računajući njih, na govornicama su se najviše isticali poslanici opozicione partije DS, koji su „besedili“ ukupno 384 puta, kao i naprednjaci i DSS koji su imali reč po 173 puta. Predstavnici LDP su za prva tri meseca govorili u parlamentu 142 puta. Potom sledi drastičan pad aktivnosti – poslanici URS uzimali su reč 64 puta, SPO-DHSS 51, a SPS 38 puta.

Posmatrajući pojedinačno i ne računajući predsednika i potpredsednike, najviše puta se u skupštinskim redovima čula reč Zaharija Trnavčevića – u 58 navrata, kao i Srđana Mikovića iz DS 55 puta i Veroljuba Arsića iz SNS 51 put. U 20 „najpričljivijih“ našli su se i Marijan Rističević (SNS), Vladimir Cvijan (SNS), Bojan Đurić (LDP), Borislav Stefanović (DS), Milica Vojić Marković (DSS), Vladimir Ilić (URS), Dragoljub Mićunović (DS), Čedomir Jovanović (LDP), Predrag Marković (URS), Ivan Andrić (LDP) i Dušan Petrović (DS).

U prošlom sazivu „najglasniji“ radikali

Podaci Otvorenog parlamenta pokazuju da su u prošlom sazivu Narodne skupštine, od 2008. do 2012, na plenarnim zasedanjima najviše govorili predstavnici SRS Zoran Krasić (1.382 puta), Vjerica Radeta (970), Aleksandar Martinović (855) i Dragan Todorović (585). Među 30 najaktivnijih bili su i naprednjaci Jorgovanka Tabaković, koja je imala reč 845 puta i Tomislav Nikolić sa 577 puta. Na listi iz prethodnog saziva našli su se i Milica Vojić Marković i Miloš Aligrudić iz DSS, Čedomir Jovanović i Zoran Ostojić LDP, te Aleksandra Janković iz Nove Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari