Strah od vakcine šansa za populiste 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Građani koji u ovo doba korone imaju rezerve prema vakcini protiv kovida 19 predstavljaju ogromni bazen potencijalnih birača uoči narednih izbora pa je normalno očekivati da se partije ubuduće podrobnije pozabave i pitanjem vakcinacije.

U takvim okolnostima ne treba da čudi jače prisustvo u javnosti ekstremnih desničarskih pokreta, od pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković, Srpske desnice Miše Vacića, Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski ili pak Levijata koji igraju na populističke karte instrumentalizujući i podstičući strah od migranata, od pre par godina, a sada i sumnje u poreklo virusa i lek protiv njega.

O tome je nedavno, ali i u maju, govorio predsednik države Aleksandar Vučić.

On je u maju rekao da je veoma uplašen i zabrinut jer strahovito jačaju ultradesničarski i neskriveno fašistički pokreti u zemlji sa sumanutim idejama i da to nema veze sa SNS-om i Savezom za Srbiju.

A nedavno je ovu informaciju potkrepio i brojkama.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da bi partije koje su protiv vakcinacije, korone i migranata osvojile značajno prisustvo u parlamentu ukoliko bi izbori bili održani u nedelju.

Kao jednu od stranaka naveo je Dosta je bilo Saše Radulovića.

Kako je dodao, ima i drugih desničarskih grupa, koje su napravile rast i to do 250 odsto.

Iako je najavio da će država time da se pozabavi, usledile su akcije i okupljanja pripadnika ovih pokreta na koje se ili nije reagovalo ili je reakcija bila vrlo blaga.

Zato se stiče utisak da su ti ekstremni pokreti ustvari državni projekti kojima se artikulišu ekstremni desničarski glasovi koje SNS, kao „keč ol“ partija, ne može da obuhvati na desnici.

Zanimljivo je da je skoro polovina pristalica bojkota ali i pristalica vlasti sumnjičava ili je protiv vakcinacije.

I u tom kontekstu se može zaključiti da veće prisustvo u javnosti i medijima ekstremnih pokreta ukazuje na to da je vlast već počela da radi na skupljanju tih glasova na svoju stranu, strahujući da bi desnica sa opozicione strane mogla u ovakvim okolnostima da profitira jednostavnim pozivom nekih opozicionih desničarskih stranaka da se ljudi ne vakcinišu ili pak izražavanjem sumnje u vakcinu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da je danas postalo moderno da se olako kvalifikuju populisti na drugim stranama.

– Svi političari bili na vlasti ili u opoziciji kod nas ili u svetu su u većoj ili manjoj meri populisti. Danas živimo u rijaliti dobu gde duboke misli i ozbiljan pristup nemaju težinu za birače. Svi su populisti i svi se na populistički način bore za te glasove. A sva istraživanja pokazuju da većina glasača u Srbiji ima stav da je protiv migranata ili da su za suvernistički koncept kada je u pitanju pristup EU. Takvog opredeljenja nisu manje grupe već je to većinsko opredeljenje birača. Čak i istaživanje Demostata pokazuje da ogromna većina pristalica onih partija koje su bile za bojkot ima nepoverenje u vakcine ako se vlast zalaže za vakcinaciju. A možemo da pretpostavimo da je većina pristalica bojkota iz nekog građanskog političkog spektra. Kod nas se sve svelo na za ili protiv vlasti, a ne za dubinski stav. U toj igri za i protiv svi koriste sva sredstva, i borbu za vakcine i protiv vakcine i borbu protiv migranata i zalaganje za veći dotok migranata…. –  ukazuje Anđelković.

Upitan a šta Vučić radi, on ponavlja da je najveći procenat antivaksera među onima koji su za bojkot i u strankama koje su radikalno opozicione.

– Ne vidim kako može Vučić da ih pridobije. To pitanje ne može da bude na jednoj strani, jer će svi koketirati sa onima koji su protiv vakcinacije – smatra Anđelković.

Na konstataciju da ulaganje vlasti u ekstremnu desnicu nema koristi u tom kontekstu, on odgovara da glasače opozicije koji su sumnjičavi oko vakcine ne može da privuče Levijatan.

– Levijatan i slični nisu jak faktor u političkoj igri niti imaju veliku političku snagu. Pre će Vučić preko svoje partije i svog ličnog političkog nastupa da pokuša da pridobije i jedne i druge. Da onima koji su za vakcine nudi vakcinu, a onima koji su protiv ponudi opciju da vakcina nije obavezna. Dakle, ne preko nekih manjih političkih organizacija – zaključuje Anđelković.

Polovina bojkotaša protiv vakcinacije

Istraživanje Demostata pokazalo je da se 21 odsto pristalica partija na vlasti ne bi vakcinisalo ni pod kojim uslovima, 17 odsto ako preporuči Aleksandar Vučić, dok 51 odsto hoće uz preporuku lekara i stručnjaka. S druge strane, čak 48 odsto pristalica partija koje su bojkotovale izbore se ne bi vakcinisalo ni pod kojim uslovima, dva procenta na Vučićevu preporuku, a 34 uz preporuku lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari