Komisija za akreditaciju neće se baviti akreditacijom isturenih odeljenja fakulteta u Srbiji, jer te visokoškolske jedinice nemaju svojstvo pravnog lica.

To znači da će biti akreditovani samo studijski programi za izvođenje nastave van sedišta visokoškolske ustanove, izjavila je za Danas Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju. Prema njenim rečima, u standardima za akreditaciju studijskih programa van sedišta visokoškolskih ustanova, dodati su zahtevi koji se tiču prostora u kome će se izvoditi nastava i nenastavnog osoblja, koje mora da bude angažovano.

– Da bi nastava mogla da se izvodi van sedišta ustanove, neophodno je da postoji prostor od bar dva kvadratna metra po studentu. Taj centar mora da bude na raspolaganju studentima i kada se ne održava nastava, što znači da oni mogu da koriste računare i biblioteku, kao i da postoje termini za konsultacije. Profesori ne treba da budu u stalnom radnom odnosu u tim odeljenima, jer nemaju svojstvo pravnog lica – objašnjava Vujčićeva.

Ona kaže da postoji mogućnost da se u isturenom odeljenju izvodi studijski program koji nije akreditovan u matičnoj ustanovi. Kako dodaje, taj program prilikom akreditacije prolazi istu proceduru, kao i studijski programi koji se izvode u sedištu fakulteta.

Predlog standarda za akreditaciju studijskih programa van sedišta visokoškolskih ustanova Komisija za akreditaciju je uputila Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Predsednik saveta Srđan Stanković kaže za Danas da će komisija koju čine predstavnici Ministarstva prosvete, Komisije za akreditaciju i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje „pažljivo razmotriti predložene standarde, jer je reč o osetljivom pitanju, koje mora da bude urađeno na pravi način“. 

Rade bez dozvole

– Komisija za akreditaciju dosad nije dobila veliki broj zahteva za akreditaciju studijskih programa van sedišta visokoškolskih ustanova. Problem je, međutim, što ima takozvanih odeljenja fakulteta koja rade, a da nisu ni prijavljena za akreditaciju. Mi kao komisija nemamo uvid u stanje na terenu, jer nismo inspekcija – ukazuje Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari