Predsednik SPS i zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić pokrenuo je inicijativu da se izradi potpuno novi zakon o javnom informisanju i pozvao predstavnike vlasti, medija, novinarskih udruženja, međunarodnih organizacija, kao i stručnjake, da se aktivno uključe u izradu novog, za sve prihvatljivog zakona. Medijska udruženja i stručna javnost podržavaju ideju zamenika premijera, dok je koalicioni partner socijalista i inicijator tek usvojenih izmena Zakona o informisanju, G17 plus, ocenio da je reč o Dačićevom političkom marketingu.

– Moja lična inicijativa je da se celovito promeni Zakon uz učešće vladine radne grupe, novinara, međunarodnih organizacija. Ne znam da li će naići na odobravanje, ali smatram da je logično da bude prihvaćena kako bi se postigao što širi konsenzus za zakonsku regulativu u oblasti medija. Verujem da je izrada novog zakona najbolje rešenje. Sada je izmenjeno nekoliko članova, a u narednih nekoliko meseci, pola godine do godinu dana, imali bismo celovita i sistemska zakonska rešenja oko svih sada spornih pitanja. Na kraju, dobili bismo tekst zakona prihvatljiv za sve – ističe Ivica Dačić u izjavi za Danas i dodaje da svoje političke stavove ne usmerava prema tome da li se oni dopadaju G17 plus.

Vlajko Senić, funkcioner stranke Mlađana Dinkića, smatra da ideja o donošenju potpuno novog zakona o informisanju lansirana u javnost petnaestak dana po usvajanju izmena tog zakona nije nimalo dobra.

– Izmene postojećeg zakona izazvale su u vladajućoj koaliciji ogromne probleme i postojala je bojazan da Vlada zbog toga padne. Zato smatramo da nije dobro ponovo dizati tenzije – kaže Senić.

U vladajućoj Demokratskoj stranci ima mišljenja u prilog Dačićeve inicijative. Gorica Mojović, članica Odbora za kulturu i informisanje u republičkom parlamentu, kaže da nije loša ideja da se čitava medijska oblast ponovo pretrese.

– To sada možemo učiniti mirnije glave i u saradnji s medijskim udruženjima i stručnom javnošću. Možemo i s pravnog aspekta dobiti potpuno prečišćen i dobar tekst – ocenjuje gospođa Mojović. Na pitanje Danasa zbog čega se onda toliko žurilo sa izmena postojećeg zakona, ona odgovara da su pripreme, ipak, trajale prilično dugo, uz javnu raspravu i konsultovanje stručnjaka. Ona smatra i da tek doneti Zakon nije loš, ali da ne bi bilo loše ni urediti čitav medijski prostor.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da je u Srbiji postalo gotovo normalno da političari lansiraju neku ideju po principu „hajde da menjamo zakon“. Pri tom malo ko od njih nalazi za shodno da objasni zašto to čini i da objasni šta tim inicijativama zapravo želi da postigne.

– Ne znam kako da tumačim Dačićevu inicijativu. Ukoliko je ona usmerena ka otklanjanju posledica tek donetih izmena Zakona o informisanju onda sam ja potpuno za – kaže Veljanovski.

Za donošenje novog zakona o informisanju je i Vesna Pešić, jedina poslanica LDP koja je u parlamentu glasala protiv Vladinog predloga. Ona kaže i da je prvobitna ideja LDP bila da se novim zakonskim rešenjima uredi čitav medijski prostor.

– Donošenje novog zakona biće prilika da se konsultuju stručna javnost i medijska udruženja i da se održe javne rasprave, koje su sastavni deo demokratske procedure donošenja zakona, a koja je i u ovom slučaju bila zaobiđena – ističe Pešićeva.

Da je Dačićeva inicijativa dobra smatra i Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Ona kaže da je ideja predsednika SPS na tragu onoga što je NUNS dogovorio s LDP. Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, slaže se da je potrebno formirati novu radnu grupu za izradu medijskih zakona i da je donošenje novog zakona o informisanju jedini način da se prevaziđu problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari