Rektorka studentima "Jedan od pet miliona": O zahtevima posle letnje pauze 1Foto: Tviter/NiFonovcinecute

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će zahtevi studenata okupljenih oko inicijative „Jedan od pet miliona“, koji su protestovali u holu Rektorata, biti razmotreni posle letnje pauze.

Popović je sa studentima razgovarala nakon što se desetak njih okupilo u Rektoratu zahtevajući da ministri finansija i policije u Vladi Srbije Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti zbog diploma koje osporava deo akademske zajednice.

„Porazgovarali smo, malo smo i diskutovali o aktuelnim događanjima. Imajući u vidu da je sada kraj semestra i ispitnog roka i da nam je svima potreban određeni odmor, sad će uslediti letnja pauza, mi ćemo se videti posle letnje pauze pa ćemo na nivou Univerziteta razmotriti kako i da li možemo da reagujemo na njihove zahteve“, rekla je Popović za RSE.

Studenti traže da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razreši Sinišu Malog sa pozicije ministra da bi Rektorat “bez pritisaka vlasti mogao da odluči o valjanosti njegove osporene doktorske disertacije”.

 

Drugi zahtev je da premijerka razreši ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog, kako se navodi u saopštenju „Jedan od pet miliona“, „narušavanja ugleda univerziteta u Srbiji i čitave akademske zajednice“.

“Vlast vrši pritisak na sve sfere društva, pa tako i na akademsku, a Univrezitet je dužan da se ponese odgovorno. Mi im ovde samo dajemo podršku i pomažemo im da što pre donesu odluku koja će biti u interesu čitavog Univerziteta”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedna od studentkinja Valentina Reković, povodom doktorata Siniše Malog.

„Rok ispunjenja zahteva jeste septembar, ukoliko se zahtevi ne ispune akcije će se nastaviti“, navode studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari