Foto: Miroslav Dragojević

Oni su na Fejsbuk stranici „Protiv dikature“ naveli da očekuju da te zahteve podrže i studenti iz Subotice i sa Univerziteta u Beogradu.

Studenti predlažu da protesti traju do smene članova RIK, „zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda“, zatim razrešenje Maje Gojković, „zbog blokade rada Narodne skupštine“. Oni zahtevaju i smenu direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, „zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“, kao i smenu članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava. Kao dodatak, studenti iz Novog Sada su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

U Studentskom pokretu Novi Sad, koji je prethodnih dana podržao masovne proteste u tom gradu, tvrde da ne znaju ko stoji iza pomenutih zahteva, te da je, po njihovim saznanjima, taj predlog došao iz Subotice.

– Ne stojimo iza toga, mi ćemo naše zahteve tek da formulišemo. Ovo što je objavljeno je u redu, ali to je minimum kojim se ništa ne dobija. Traži se smena nekih ljudi koji su nebitni – kaže za Danas Miran Pogačar, aktivista Studentskog pokreta NS.

On navodi da ta organizacija nije inicijator protesta koji je počeo u ponedeljak, ali da su se priključili sa ciljem da povežu sve ljude koji su nezadovoljni sistemom i ekonomskom situacijom u zemlji.

– Studentski pokret NS ne favorizuje nijednog predsedničkog kandidata ili političara, ovo nije skup podrške za bilo kog političara nego skup podrške osiromašenom narodu. Naši članovi su obični studenti i ne pripadaju nijednoj političkoj partiji – ističe Pogačar.

Grupa beogradskih studenata koji su prošle sedmice pokrenuli peticiju za odbranu akademske čestitosti, kao odgovor na 650 potpisa podrške Aleksandru Vučiću, pozvala je danas sve akademce da podrže zahteve studenata Novosadskog univerziteta, putem društvene mreže Fejsbuk. Kao dodatni zahtev oni traže da se uradi sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja.

Savez studenata Beograda, Studentski parlament Beogradskog univerziteta i nekoliko najvećih studentskih organizacija koje su aktivne na pojedinim fakultetima nisu među organizatorima protesta koji je prethodnih dana okupio veliki broj mladih.

Mladi su se okupili na protestima i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku… Novi protesti najavljeni su i za danas.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom toga da u Srbiji svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje. „Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata. Zamislite kada bih ja pozvao sve svoje pristalice da idemo da slavimo“, rekao je Vučić novinarima. On je rekao da „nema vremena“ za proteste jer treba da se „radi i bude još marljiviji“.

I predsednički kandidati Saša Janković, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Boško Obradović oglasili su se povodom protesta.

Oštećeno umetničko delo

Tokom protesta koji je u utorak održan ispred Skupštine Srbije oštećena su umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima na delu skulpture „Igrali se konji vrani“, autora Tome Rosandića, saopštila je predsednica Skupštine Maja Gojković. Srbija je demokratska država u kojoj svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom, poručila je Gojković. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti, istakla je Gojković.

Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja, kazala je Gojković. Ona je navela da je zadatak svih građana da čuvaju zdanje Doma Narodne skupštine, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture.