Studenti uputili otvoreno pismo radnicima u prosveti 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Studenti koji učestvuju u protestima Protiv diktature 2017 uputili su otvoreno pismo radnicima u prosveti u svim gradovima u Srbiji:

Ušli smo u deseti dan protesta protiv diktature, koji se u svim većim gradovima u zemlji održavaju zahvaljujući samoorganizovanim studentima i studentkinjama i svima drugima koji su ustali protiv samovolje i autoritarnosti vlasti.

Do sada smo dobili podršku udruženja penzionera, sindikata vojske i policije, radničkih sindikata, različitih građanskih inicijativa, NUNS i brojna druga medijska udruženja, kao i sindikata „Nezavisnost“ RTS-a.

Posebno nam je značajna podrška koju smo do sada dobili od radnica i radnika u obrazovanju, koji se već godinama nalaze na udaru vladine politike „štednje“. Želimo da tu podršku i uzvratimo.

Naši protesti prerastaju u borben i osvešćen pokret vođen socijalnim, političkim i ekonomskim zahtevima koji se tiču ogromne većine stanovništva Srbije. Zbog toga želimo još snažnije povezivanje s radnicima i radnicama fabrika u stečaju, štrajkačima, penzionerima, srednjoškolcima i prosvetnim radnicima – sa svima koji su na udaru ovog režima.

Podsećamo da ovo nije samo protest studenata i omladine, već svih nas kojima je oduzeto pravo odlučivanja o sopstvenom životu i budućnosti. Na ulicama postavljamo dve grupe zahteva:

Zahtevamo najpre ukidanje diktature i kompletnu smenu političke elite.

To znači da se zalažemo za kako upravo protekle, tako i za sve ubuduće, FER I SLOBODNE IZBORE što podrazumeva uređivanje biračkog spiska, smena odgovornih lica REM-a i RIK-a, jedaku medijsku zastupljenost svih izbornih kandidata i uvođenje obaveznog TV duela, sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja biračkog tela, kao i javni uvid u finansiranje kampanja. U vezi sa tim, tražimo nezavisnu proveru regularnosti izbora i krivičnu odgovornost svih onih koji su odgovorni za neregularnosti tokom kampanja, glasanja i prebrojavanja glasova.

Iz toga direktno proističe zahtev o SLOBODI MEDIJA. Oštro osuđujemo sve medije koji krše medijske zakone i kodeks novinara Srbije. Tražimo njihovu krivičnu odgovornost i smenu odgovornih urednika RTS-a i RTV-a.

Naš zahtev je i DEPARTIZACIJA, što sa sobom nosi momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnom sektoru.

DECENTRALIZACIJA je takođe zahtev koji je neophodno ispuniti, a on sa sobom nosi premeštanje političke moći na lokalni nivo, direktno biranje lokalnih vlasti i veće učešće običnih ljudi pri donošenju važnih odluka za društvo.

Jednako zahtevamo promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Beskompromisno se zalažemo za JAVNO FINANSIRANO I SVIMA DOSTUPNO OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO.

Zahtevamo ZAŠTITU PRAVA I POBOLJŠANJE STATUSA SVIH RADNIKA što podrazumeva izmene Zakona o radu i hitno povećanje minimalne cene rada. Aktivno se borimo za zaštitu sezonskih, povremeno i privremeno angažovanih radnika, kao i radnika na crno. Stajemo uz radništvo pogođeno svim oblicima eksploatacije.

Tražimo ZAŠTITU ŽIVOTNOG STANDARDA STANOVNIŠTVA, što direktno znači ukidanje nezakonitog smanjenja penzija i plata, reformu i poboljšanje sistema socijalnih davanja, agrarnu reformu i povećanje subvencija seoskim domaćinstvima, reviziju sporazuma sa MMF-om, kao I sprečavanje dalje privatizacije javnog sektora i preduzeća.

Ovo je minimum. Od protesta ne odustajemo dok se on ne ispuni. Naš protest nema vođstvo, niti podržava bilo kog izbornog kandidata i političku partiju. Legitimitet smo stekli sopstvenom inicijativom i zalaganjem na ulicama, društvenim mrežama, međusobnim povezivanjem i isticanjem problema o kojima politička elita godinama ćuti i nudi jedino dalje stezanje kaiša. Nova generacija ne pristaje na stare prepreke, ali ne pristaje ni na generacijske podele.

Neophodna nam je podrška svih naših profesora i profesorki, nastavnika i nastavnica, učitelja i učiteljica. Svima dostupno obrazovanje uz povećanje plata i poboljšanje radnih uslova ključni su zahtevi za čije ostvarenje moramo da se izborimo zajedničkim snagama. Neizdrživo povećavanje nameta u školama i na fakultetima, nemogućnost zapošljavanja i nakon završetka školovanja, privatizacija, komercijalizacija i korupcija unutar školskog sistema, kupovina ocena i diploma, sveprisutno gušenje kritičke misli i konstantno srozavanje obrazovanja – baš kao i smanjenje plata nas, naših roditelja i predavača – problemi su koje delimo s nastavnim kadrom u Srbiji. Ove probleme možemo rešavati samo zajedničkim pritiskom. Karikatura „socijalnog dijaloga“ i čekanje na političare da reše probleme koje su sami napravili mlade teraju iz zemlje, a zaposlene u otkaz.

Zato vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite u protestu protiv diktature vladajućeg poretka i pružite nam aktivnu i vidljivu podršku. Jedinstvo je jedini garant uspeha naše borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari