Subotićev advokat Vlado Pavićević kaže za Danas da navodi specijalnog tužioca iz zahteva za sprovođenje istrage „ne piju vodu“ jer on nije mogao da uradi krivično delo zloupotrebe položaja za koje je osumnjičen.
Sumnja se da je država u švercu cigareta tokom devedesetih oštećena za 40 miliona evra.

Subotićev advokat Vlado Pavićević kaže za Danas da navodi specijalnog tužioca iz zahteva za sprovođenje istrage „ne piju vodu“ jer on nije mogao da uradi krivično delo zloupotrebe položaja za koje je osumnjičen.
Sumnja se da je država u švercu cigareta tokom devedesetih oštećena za 40 miliona evra.
Specijalni tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Mirjane Marković, Marka Miloševića, Bojane Bajrušević, Mihalja Kertesa i još pet osoba zbog organizovanog šverca cigareta od 1996. do 2001, tereteći ih za nelegalni uvoz i prodaju cigareta.
– Zahtevom za sprovođenje istrage predloženo je i da se Mirjani Marković, Marku Miloševiću i Bojani Bajrušević odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i posebnih okolnosti pod kojima je delo izvršeno – rekao je za Danas portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić. On dodaje da je sada na sudu da odluči o ovim predlozima.

Subotić dobio većinu sporova protiv Nacionala

Advokat Vlado Pavićević, koristeći pravo na odgovor prema Zakonu o javnom informisanju, demantovao je juče saopštenje zagrebačkog nedeljnika Nacional da je ovaj list dobio sve sporove protiv njegovog klijenta Stanka Subotića.

– Nacional je demantovao sam sebe preko Ive Pukanića, tako što je u „komentaru tjedna“, pod naslovom „Stanko Subotić i Nacional“, u izdanju od 12. juna 2007. naveo da je „Subotić preko odvjetnika Budaka digao više od 30 tužbi protiv Nacionala“. U istim novinama, pod naslovom „Stanko Subotić izgubio sve sudske procese protiv tjednika Nacional“, objavljeno je da je Nacional izgubio sedam od 14 postupaka, budući da novine po zakonu moraju objavljivati ispravke, što Nacional nije činio – navodi se Pavićevićevom u demantiju. On ističe da je istina da je Subotić dobio veći broj sudskih odluka u svoju korist protiv Nacionala, i to pred sudovima u Zagrebu, kao i da je u jednom broju postupaka nastupila zastarelost za vođenje postupka, pošto se „Pukanić, Sina Karli i drugi nisu odazivali na pozive suda“.

Mirjana Marković i Bojana Bajrušević osumnjičene su da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem u produženom trajanju, dok je Marko Milošević osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

BORISLAV MILOŠEVIĆ: Do viđenja

Borislav Milošević, brat bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, nije želeo da za Danas komentariše optužbe protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković.

– Video sam neke naslove gde se spominje istraga, sumnjičenja, a ne optužbe. Tužilac govori o pokretanju istrage, vi optužujete. Ne želim da razgovaram s vama. Do viđenja – završio je razgovor Milošević.

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović najavio je da će Tužilaštvo podneti zahtev za zamrzavanje celokupne imovine Miloševića u Srbiji i zamrzavanje svih bankovnih računa u zemlji i inostranstvu.

Marković: Neću doći na sud

Mirjana Marković, udovica pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, negirala je juče da je učestvovala u švercu cigareta i dodala da se neće odazvati pozivu suda u Srbiji.

– Nemam veze sa švercom cigareta, niti bilo čega drugog… Ja sam profesor univerziteta… To je kao da su me optužili da sam organizovala puč, prodavala belo roblje ili oružje za Kosovo – rekla je Marković u telefonskoj izjavi za radio Slobodna Evropa.

Ona je odbacila mogućnost da se odazove pozivu suda u Srbiji, a nije želela ni da kaže u kojoj se zemlji nalazi.

– Zašto bih se odazivala pozivu suda? To je već rađeno u srednjem veku i za vreme Staljina. Optuže te za nešto pa ti vidi šta ćeš… Majke mi, to je smešno, života mi moga. Kao da ste rekli da je Mirjana prošle nedelje bila na Saturnu. Pa ne mogu da vam ispričam kako je tamo kada nikada nisam bila – izjavila je Marković.

Zorić objašnjava da niko iz tužilaštva ne može da odgovori da li su pronađeni računi porodice Milošević u inostranstvu i o kojoj sumi je reč.
Specijalni tužilac Slobodan Radovanović podneo je zahtev za sprovođenje istrage i protiv pet osoba privedenih u ponedeljak, dok je istražni sudija Specijalnog suda Vučko Mirčić otvorio istragu protiv osam osoba osumnjičenih za šverc cigareta tokom devedesetih. Kao organizator ove grupe označen je biznismen Stanko Subotić Cane, za kojim je policija raspisala međunarodnu poternicu. Istragom je obuhvaćen i bivši direktor SUC Mihalj Kertes koji je trenutno u pritvoru i koji se pominje kao mogući svedok saradnik. Istraga se vodi i protiv Nikole Miloševića, Ivane Krčmarević, Jovice Ranđelovića, Stevana Banovića, Đorđa Subotića i Luke Nenadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari