Prema zvaničnim podacima, kako je saopštio predsednik gradske izborne komisije Vladimir Dragin, u Subotici je na 109 biračkih mesta do 18 sati glasalo 43,38 odsto građana, od ukupno upisanih 130.954 birača. Prema nezvaničnim podacima iz štabova pojedinih stranaka ukupna izlaznost procenjuje se na 60 do 62 odsto, što je u nivou prethodnih izbora.


U dve mesne zajednice u Subotici glasalo se na čak šest izbornih kutija – pored lokalnih, pokrajinskih (po većinskom i proporcionalnom sistemu), republičkih i predsedničkih izbora, građani su birali i skupštinu mesne zajednice, odnosno glasali za ili protiv ukidanja samodoprinosa.

Izbori su protekli bez većih incidenata, ali su posmatrači uočili više nepravilnosti i kršenja izbornog procesa. Mnoga biračka mesta su otvarana sa zakašnjenjem, bilo je problema sa izbornim materijalom, a ponegde su nedostajali birački spiskovi. Na nekim biračkim mestima prostor za glasanje nije bio u dovoljnoj meri izolovan, tako da su oni koji glasaju bili izloženi pogledima posmatrača sa strane. Istovremeno, zbog velikog broja listića, u MZ Novo Selo, recimo, birači su dobijali čak šest izbornih listića, pa se, posebno u popodnevnim satima stvarala velika gužva.

Izborna tišina je maksimalno kršena, od deljenja izbornih letaka, do slanja SMS poruka i mejlova biračima. U štabovima pojedinih stranaka tvrde da se manipulisalo i na biračkim mestima, te da su pojedinim starijim glasačima uskraćivani pojedini glasački listići, kao i da je bilo pokušaja potkupljivanja glasača. Predsednik Izborne komisije tvrdi da osim tehničkih problema, nije bilo ozbiljnijeg kršenja izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari