Predsednik Okružnog suda u Nišu Danilo Nikolić rekao je juče da je spreman da zatraži peispitivanje eventualne odgovornosti sudije niškog Opštinskog suda koji je nedavno presudio da su novinarka i glavni i odgovorni urednik niških Narodnih novina Dragana Kocić i Timošenko Milosavljević obavezni da isplate milion dinara odštete zbog objavljivanja delova optužnice protiv bivšeg načelniku Vojne direkcije za pravno-imovinske poslove VS majora Žarka Šurbatovića.

U toj presudi sudija Opštinskog suda Jasmina Andrejevićocenila je da je majoru Šurbatoviću i njegovoj supruzi objavljivanjem navoda iz optužnice „nanet duševni bol i povređena čast i ugled“.

– Spreman sam da u ovom, kao i u svakom drugom slučaju u kojem smatram da je došlo do grubog kršenja zakona ili nestučnog postupanju sudije tražim preispitivanje odgovornosti od strane odgovarajućeg tela. I do sada sam u nekoliko slučajeva predsednici Opštinskog suda i Nadzornom odboru dostavljao predloge za pokretanje postupka protiv pojedinih sudija. Žalbu urednika i novinara Narodnih novina na presudu Opštinskog suda pažljivo će razmatrati drugostepeno Veće građanskog odeljenja Okružnog suda u Nišu. Ako ono ustanovi da je presuda u redu, ne može biti reči o odgovornosti sudije. Ali, ako odluka Veća bude drugačija, kao predsednik suda proučiću predmet i proceniti da li ima osnova za pokretanje postupka za disciplinsku i drugu odgovornost ili za pokretanje postupka za razrešenje sudije – kaže za Danas predsednik Okružnog suda Nikolić, koji je i autor knjige „Sloboda izražavanja (u teoriji, zakonima i praksi nacionalnih i Evropskog suda pravde)“.

On naglašava da nema pravo da komentariše presudu Opštinskog suda, kao i da „ne zna da li su u konkretnom slučaju u pravu sudija ili novinari“, ali da zna da sudije moraju da imaju autoritet i samostalnost, kao i da „ne smeju da budu zaštićene od bilo koje vrste odgovornosti“. Novi set zakona o pravosuđu, koji će stupiti na snagu 1. januara naredne godine, detaljno će regulisati odgovornost sudija, kako pred disciplinskim tužiocem, tako i pred Visokim savetom sudstva. Predsednik suda može zatražiti da sudija odgovara pred ovim savetom ukoliko smatra da je grubo prekršio domaće zakone, ustavna i zakonska načela, kao i načela iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koju je Srbija ratifikovala 2003. godine.

– Tražiću od građanskog odeljenja Okružnog suda da ni u kom slučaju ne dozvole da se presudama o naknadi štete, donetim protivno odredbama i načelima domaćih zakona i Evropske konvencije, krši sloboda izražavanja. Srbija je potpisnica ove konvencije, članica je Saveta Evrope i svako narušavanje slobode izražavanja, koju Evropska konvencija garantuje članom 10, moglo bi da bude oštro sankcionisano od strane Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Sudovi ne smeju biti prekršioci Evropske konvencije o ljudskim pravima, niti gušiti slobodu izražavanja i javne reči. Svako gušenje slobode informisanja je „kriterijum“ na osnovu koga bi naša zemlja mogla da bude ocenjena kao „nedemokratska“ od strane Saveta Evrope, drugih evropskih organa i demokratskih zemalja – upozorava on.

Nikolićpodseća da je Evropski sud za ljudska prava ustanovio standard po kojem se stroge krivične kazne i veliki iznosi nadoknade nematerijalne štete koje se izriču medijima smatraju „vidom cenzure“.

– U odlukama tog suda diskretno se provlači stav da naknada štete čak i u slučaju kada mediji prekrše zakon i kodeks treba da bude simbolična kaže Nikolić. On dodaje da „treba štititi nečiju čast i ugled“, ali da se „ne sme otići u krajnost“, većvoditi računa i o javnom interesu.

SEEMO osudio visoku kaznu

Beč – Medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO) osudila je juče „previsoku“ novčanu kaznu kojom su kažnjeni Dragana Kocići Timošenko Milosavljević. SEEMO navodi da „osuđuje činjenicu“ da su dva novinara osuđena da plate kaznu zato što su citirali delove zvaničnog dokumenta.

 

Bez kršenja zakona

– Stavovi Evropskog suda u Strazburu i našeg prava su da nema kršenja pretpostavke ukoliko se objavi optužnica koja je stupila na pravnu snagu. Mediji u tom slučaju mogu objavljivati puna imena okrivljenih, celu ili delove optužnice. Novinar sigurno ne krši zakon ako verno prenese neke navode iz optužnice koja je stupila na snagu – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari