Tokom prošle godine sudstvo je bilo suočeno s problemima jer u budžetu nije bilo dovoljno sredstava, tako da je na kraju 2006. ostao dug od 261,8 miliona dinara – izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.
On je podsetila da su zbog neisplaćenih honorara u 2006.

Tokom prošle godine sudstvo je bilo suočeno s problemima jer u budžetu nije bilo dovoljno sredstava, tako da je na kraju 2006. ostao dug od 261,8 miliona dinara – izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.
On je podsetila da su zbog neisplaćenih honorara u 2006. štrajkovali advokati po službenoj dužnosti, a sudski veštaci nisu podnosili izveštaje.
Predsednica najvišeg suda u Srbiji kaže da je u 2006, uprkos povećanom broju predmeta, poboljšana ažurnost i kvalitet svih sudova, ali i da je neophodno da i druge grane vlasti urade svoj posao kako bi se obezbedio nastavak tog trenda.

Još bez odluke o žalbi osuđenih u slučaju Stambolić

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić izjavio je juče da je pisanje presude za zločin na Ibarskoj magistrali u toku i da će sudija Bojan Mišić to završiti u „adekvatnom roku“. Važić je agenciji Beta rekao da je to veliki i obiman predmet i da je za pisanje presude potrebno mnogo vremena, ali da je razgovarao sa sudijom Mišićem i dobio potvrdu da će to biti urađeno u razumnom roku. On, međutim, nije mogao da precizira u kojem roku će pisanje presude biti završeno.

– Pravosudni skupštinski odbor nije zasedao od novembra 2005. Time je onemogućeno pojedinim sudijama da steknu uslove za odlazak u penziju, da se izaberu nove, ali i da se reguliše pitanje budžeta – naglašava Petrović Škero i dodaje da je i Ustav Srbije donet bez saradnje sa sudstvom.
Ona navodi i da su problemi u radu sudstva i to što posle šest godina još nije uspostavljena zakonska mreža, nisu uvedene nove nadležnosti, a upravni i apelacioni sudovi još uvek nisu uspostavljeni.
Kao jedan od primera nekoordinacije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Petrović Škero je navela donošenje Zakona o rehabilitaciji. Ona ističe da je Zakon donet bez jasno propisane procedure, tako da ne postoje zakonski okviri na osnovu kojih bi sudovi mogli brže da rade na tim predmetima.
Prema rečima predsednice Vrhovnog suda, u radu svih sudova opšte nadležnosti u Srbiji prošle godine je bilo 2,3 miliona predmeta, što je za 21 odsto više nego 2005. Od tog broja, ističe ona, rešeno je 70 odsto.
Kako navodi Petrović Škero Vrhovni sud Srbije je prošle godine imao u radu ukupno 47.148 predmeta, što je za 17 odsto više nego 2005, a najveće povećanje priliva novih predmeta zabeleženo je u Upravnom odeljenju tog suda. Ona je dodala da, ukoliko se ima u vidu broj sudija u tom odeljenju, „neće moći još dugo da ažurno obavljaju posao“.
Krivično odeljenje Vrhovnog suda je 2006. primilo 181 predmet po žalbi na odluke Specijalnog suda za organizovani kriminal. Taj sud je od 34 predmeta rešio 14, a Veće za ratne zločine je od deset koji se vode rešilo pet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari