Stotinak Srba iz višenacionalnog naselja Brđani kod severnog dela Kosovske Mitrovice i juče se sukobilo s policijom Euleksa, u pokušajima da zaustave obnovu kuća za pet albanskih porodica prognanih iz tog kraja 1999. godine.

U trenutku kada su hteli da probiju kordon i prođu ka delu naselja u kome se rekonstruišu kuće, pripadnici misije EU su bacili na njih veće količine suzavca. Protesti traju već dve nedelje. Srbi traže da se u povratku raseljenih poštuje „reciprocitet“, odnosno dok se ne omogući povratak srpskih raseljenika, da ne bude povratka albanskih.

Siniša Lazić, predstavnik meštana iz Brđana, razgovarao je juče s Majklom Karišem, koordinatorom Euleksa za severni deo Kosova. Razgovori će biti nastavljeni danas. Prema Lazićevim rečima, od rezultata tog susreta zavisi da li će se demonstracije nastaviti.

– Strategija Albanaca je da se povratkom u Brđane priđe s leđa Srbima, odnosno severnom delu Kosovske Mitrovice. Nije reč o borbi za povratak, već za teritoriju – tvrdi za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština KiM.

Jakšić insistira na tome da nema povratka bez saglasnosti druge strane. Komentarišući izjave zvaničnika Euleksa da ta misija samo štiti prava raseljenih Albanaca i da bi isto činili da je reč o Srbima, Jakšić naglašava da to nije istina i da će „Euleks moći da pokaže svoju neutralnost kada Srbi budu gradili kuće“.

– Pravo se ne brani bacanjem suzavca i korišćenjem šok bombi. Pozivamo Euleks da se vrati za pregovarački sto i predlažemo da se problem reši po principu reciprociteta – ističe on.

S druge strane, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća KiM Rada Trajković ocenjuje za Danas da „svi oni koji povlače granicu na Ibru i promovišu nemogućnost zajedničkog života s Albancima, žrtvuju Srbe južno od Ibra i provociraju sukob kontrolisanog intenziteta koji u svakom trenutku može da preraste u nešto više“.

Trajkovićeva ističe da „integracija Severa nudi opstanak“.

– Lično bih ponudila pomoć Albancima da zajedno podignemo kuće u cilju dobrosusedskih odnosa i što lakšeg povratka raseljenih Srba – zaključuje ona.

Protest i u Šilovu

Više od 1.000 Srba iz Kosovskog Pomoravlja protestovalo je juče u selu Šilovo u opštini Gnjilane. Oni više od dve nedelje žive bez struje. Protest su tačno u podne organizovali politički predstavnici Srba iz Kosovskog Pomoravlja, koji su uputili pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa zahtevom da ih primi na razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari