Suroi: Priprema se ustavni puč 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kosovski pisac i publicista Veton Suroi je danas procenio da se na Kosovu sprema ustavni puč, imajući u vidu insistiranje predsednika Hašima Tačija za formiranje sveobuhvatne vlade posle izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj prošle nedelje u Skupštini Kosova.

„Predsednik je počeo sa pozivima na konsultacije političkih partija i izražavanjem svojih stremljenja o tome kakva Vlada je potrebna Kosovu, pre nego što je ispunio ustavnu obavezu da od Samoopredeljenja zatraži ime mandatara“, napisao je Suroi na „Fejsbuku“.

On smatra da ako se „krene direktno s diskrecionim pravom predsednika, onda je reč o ustavnom puču“.

Suroi podseća da je predsednik Kosova po Ustavu dužan da partiji, odnosno koaliciji pobednici na izborima, u ovom slučaju Samoopredeljenju, prvo zatraži ime mandatara za novu Vladu.

Ako taj kandidat kojeg predloži pobednička stranka, ne uspe da dobije poverenje većine u Skupštini Kosova, predsednik Kosova shodno odluci Ustavnog suda ima diskreciono pravo da imenuje novog mandatara.

Međutim, Tači pre ispunjenja te prve obaveze – davanje mandata pobedniku na izborima, direktno prelazi na drugu – na svoje diskreciono pravo, „što podrazumeva pripremu ustavnog puča kojim se obezbeđuje instaliranje vlade mimo ustavnih normi“, napisao je Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari