Susret eksperata Kosova i Srbije u četvrtak 1Foto: Tviter

Naredni ekspertski sastanak u okviru političkog dijaloga između Srbije i Kosova, biće održan u četvrtak, 27. avgusta, potvrdila je Nabila Masrali, portparolka Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Nakon nastavka na najvišem nivou prošlog jula, dijalog se nastavlja nizom sastanaka na ekspertskom nivou koji predstavljaju deo tekućeg procesa. Možemo potvrditi da će se sastanci održati 27. avgusta“, rekla je Masrali.

Ovo će biti treći susret na ekspertskom nivou, koji sa beogradske strane vodi Marko Đurić, a prištinsku delegaciju predvodi Skender Hiseni.

Oni su se u okviru dijaloga sastali u Briselu u dva navrata tokom prošlog meseca, odnosno 23. i 30. jula. Na ovim sastancima se raspravljalo o nestalim i raseljenim licima kao i ekonomskim pitanjima.

Iz sedišta EU nema potvrde koji će biti teme rasprave na narednom sastanku.

Marko Đurić, šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je danas za TV Pink da će pre sastanaka Beograda i Prištine u Vašingtonu, koji treba da bude 4. septembra, biti nastavak tehničkog dijaloga u Briselu, gde će on predvoditi delegaciju Beograda.

Rekao je da će se u Briselu i sada razgovarati o ekonomskoj saradnji i o temi nestalih i raseljenih kao i da će iskoristiti priliku da čuje stav EU o razgovorima u Vašingtonu.

Briselski dijalog između Srbije i Kosova čiji je cilj potpuna normalizacija odnosa, bio je u zastoju skoro 20 meseci. Ovaj proces je obnovljen 12. jula kada su se politički lideri, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, sastali na video konferenciji. Četiri dana kasnije, odnosno 16. jula, oni su se fizički sastali u sedištu EU.

Naredni sastanak na najvišem političkom nivou je najavljen za 7. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari