Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u Sava centru danas organizuje 36. Skupštinu, koja će na jednom mestu okupiti gradonačelnike i predsednike opština iz cele Srbije.
U okviru Skupštine, pored plenarnog dela, biće organizovani i okrugli stolovi posvećeni specifičnim temama.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u Sava centru danas organizuje 36. Skupštinu, koja će na jednom mestu okupiti gradonačelnike i predsednike opština iz cele Srbije.
U okviru Skupštine, pored plenarnog dela, biće organizovani i okrugli stolovi posvećeni specifičnim temama. O fiskalnoj decentralizaciji govoriće ministar finansija Mirko Cvetković, o novom zakonskom okviru za lokalnu samoupravu ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, o lokalnom ekonomskom razvoju kao osnovi ravnomernog regionalnog razvoja ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, dok će o razvoju lokalne i regionalne infrastrukture govoriti ministar bez portfelja za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas. Skupština će kroz otvoreni dijalog predstavnika lokalnih vlasti s najvišim predstavnicima centralnih vlasti Republike Srbije pružiti odgovor na suštinska pitanja lokalne samouprave.

Efikasna i održiva lokalna samouprava

Misija SKGO, kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u Srbiji, jeste da stvori efikasnu, održivu i demokratsku lokalnu samoupravu, zajedničkim delovanjem gradova i opština i pružanjem visokokvalitetnih usluga svojim članovima.

Uporedo s temama posvećenim jačanju lokalne samouprave, na ovoj skupštini će se birati i organi i tela SKGO. Isto tako, tokom održavanja Skupštine biće organizovane prezentacije projekata SKGO i svih donatora u oblasti lokalne samouprave. Pored predstavnika lokalnih vlasti Srbije, ovom skupu će prisustvovati i brojni domaći i strani zvaničnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih donatorskih organizacija. Pored ostalih, na skupu će govoriti predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić, v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, ambasador SAD Kameron Manter, ambasador Italije Alesandro Merola i ambasador Nemačke Jozef Mas. Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica i potpredsednik Vlade Božidar Đelić pozvani su da prisustvuju 36. Skupštini SKGO.
Ovogodišnji moto 36. Skupštine SKGO jeste „Razvijena lokalna samouprava kao osnov ravnomernog regionalnog razvoja“.
SKGO je formiran aprila 1953. godine, kada je održana prva Osnivačka skupština Stalne konferencije gradova i gradskih opština FNRJ. Od samog početka delovanja, kao konsultativne organizacije jugoslovenskih gradova, godišnje skupštine njenih članova, savetovanja i drugi širi skupovi bili su, pored sednica Predsedništva i stalnih odbora, najvažniji oblici njenog rada. Po proglašenju državne zajednice Srbija i Crna Gora, koja je nasledila dotadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, na 33. sednici Skupštine SKGOJ u decembru 2003. izmenom Statuta menja se naziv organizacije u „Stalna konferencija gradova i opština“. Takođe, tada je određeno da su članice SKGO gradovi i opštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari