Šutanovac: Demokrate od jeseni u “ofanzivi” 1Foto:Fonet/DS

Demokrate će od jeseni biti u parlamentarnoj i vanparlamentarnoj “ofanzivi”, navodi za Danas Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, govoreći o zaključcima sednice Glavnog odbora DS, održanoj u subotu.

Šutanovac najavljuje da će predstavnici DS danas od 18 sati boraviti u Vršcu, “kako bismo pružili podršku našoj Dragani Rakić koja je žrtva naprednjačkog nasilja na lokalnom nivou”.

– Kada su naprednjaci došli na vlast oni su hapsili i proganjali demokrate, a sada se trude na svaki način da našim ljudima uskrate sredstva za ličnu i porodičnu egzistenciju. Situacija u gradovima, opštinama i selima širom Srbije je zaista neizdrživa. Naša dužnost je da čuvamo svakog čoveka i to ćemo i raditi. Nećemo im više dozvoliti da uništavaju našu zemlju i živote ljudi. Verujemo da moramo direktno da razgovaramo sa građanima. I u tome će se sastojati naša „vanparlamentarna ofanziva“. Videćete demokrate širom Srbije. Nije reč o protestima, već o dijalogu i prilici da ljudi čuju naša rešenja. Pošto već nema dijaloga u institucijama, vodićemo ga na ulici”, ističe sagovornik Danasa.

Predsednik DS najavljuje da će nakon Vršca sledeći skup biti održan u Nišu. Šutanovac je na Glavnom odboru DS najavio da će ta stranka “biti uz radnike, vojnike, policajce… koji su rešili da na ulici traže svoja prava i pozvao članove da, svako u svom mestu, uzmu učešće u tim protestima”.

Upitan za šta će se demokrate zalagati u narednom periodu kada je reč o radu u srpskom parlamentu, sagovornik Danasa konstatuje da je “politička scena siromašna idejama, podeljena sa jedne strane na parole i laka rešenja, a sa druge strane ostaje despotizam kao sigurno betoniranje propasti Srbije, zato će demokrate u parlamentu nastaviti da predlažu rešenja”.

– Od septembra ćemo predložiti setove zakona o porezima, izmene zakona o radu, zakona o socijalnoj zaštiti, zakone o školstvu, besplatnim udžebnicima. Zalagaćemo se i za direktan izbor gradonačelnika i izmenu zakona o lokalnoj samouravi, kako bi novac bio ravnomernije podeljen, najavljuje Dragan Šutanovac, koji je na sednici GO DS istakao i da “nema nikakve saradnje sa SNS, nije je bilo, niti će je biti”.

– U poslednje vreme Demokratsku stranku napadaju kao devedesetih, i vlast i deo opozicije, ali mi se branimo sa istom a često i većom energijom, sa više predloga zakona i više vere da u Srbiji može pristojno da se živi ako Srbiju vode pristojni ljudi, naveo je Šutanovac.

“Zmaj od papira”

Šutanovac je na Glavnom odboru DS ocenio da je Srbija na začelju regiona, kada je reč o stopi ekonomskog rasta. “Srbija je postala ekonomski zmaj od papira, a vlast kroz lažne statistike prikazuje imaginarne rezultate”, rekao je predsednik DS. On je ocenio “da smo u poslednja dva meseca vodili dva “rata” – ekonomski sa Hrvtskom, kao i diplomatski sa Makedonijom, koji je nezabeležen u odnosima dve prijateljske, susedne države”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari