Šutanovac i Janković vratili nagradu "Najevropljanin" 1Dragan Šutanovac prima nagradu "Najevropljanin" za 2010. godinu; Foto: mod.gov.rs (arhiva)

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković vratili su nagradu „Najevropljanin“.

Šutanovac je nagradu dobio u 2010. za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, i naveo da ne želi da učestvuje u „manipulisanju evropskim vrednosima“ u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine.

“Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je “najevropljanin”, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji. Zahvaljujući reformi Vojske Srbije, ministarstvo odbrane bilo je motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema. Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima“, izjavio je Šutanovac, a prenosi Informativna služba DS.

Ova nagrada, kako kaže mu je „kost u grlu“ već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali je smatrao da zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane nema pravo da ovu nagradu vrati.

„Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost. Za mene najevropljanin ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava“, zaključuje Šutanovac.

Nagradu je danas vratio i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Janković je rekao da se, posle novih dobitnika, mora odreći nagrade „Najevropljanin“ koju je dobio 2010. godine, ali je podvukao da Pokret slobodnih građana ima čvrstu evropsku orijentaciju.

Reč je o nagradi „Najevropljanin“ koju dodeljuje udruženje Prva evropska kuća u Beogradu.

Građani Srbije žele da žive u Evropi. Ne samo formalno. Oni žele da žive u evropskom političkom i kulturnom prostoru kao sav pristojan svet, a ne da bi bilo ko kačio na svom reveru evropsku zastavu, a Srbija bila sve dalje od evropskih vrednosti, zaključio je Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari