Šutanovac: Jeremić može da se vrati u DS 1Foto: Miroslav Dragojević

Vuk Jeremić, bivši funkcioner Demokratske stranke i ministar spoljnih poslova Srbije, prema mišljenju Dragana Šutanovca, predsednika DS, bez razloga je isključen iz te stranke u februaru 2013. godine.

On je za naš list istakao da bi Jeremić mogao da se vrati u DS.

Prethodno je Vuk Jeremić za list Blic rekao u odgovoru na pitanje da li je ikada pomislio da se vrati u stranku demokrata – da je očekivao jedno vreme da će stranka poništiti nelegalnu odluku o njegovom izbacivanju tokom predsedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, pre svega zbog, kako je rekao, „sopstvenog ugleda i uloge koju je igrala u demokratizaciji društva“. Zaključio je rečima: „Ne mislim više da je to preterano verovatno“.

Dragan Šutanovac u odgovoru na pitanje da li bi se založio za povratak Vuka Jeremića u Demokratsku stranku kaže da oni koji nisu nanosili štetu stranci mogu da se vrate.

– Svi koji su napustili ili su isterani bez ozbiljnog osnova iz DS mogu da se vrate, ukoliko nisu nanosili Štetu DS – rekao je Šutanovac u pisanom odgovoru za Danas.
Na pitanje da li i Jeremić spada u te koji su „isterani“ iz stranke bez ozbiljnog osnova, Šutanovac je odgovorio potvrdno.

– Jeremić je isključen usled jedne loše odluke i nije se negativno odnosio prema Demokratskoj stranci za sve ovo vreme – istakao je Šutanovac za naš list.

Upitan da li bi Jeremić mogao da bude kandidat na predsedničkim izborima iz kojeg bi stala Demokratska stranka, Šutanovac je rekao da još ne postoji odgovor na takvo pitanje.

– Rano je za odluku o predsedničkom kandidatu – zaključio je predsednik DS za Danas.
Vuk Jeremić se nije jasno izjasnio govoreći o svojoj kandidaturi za predsednika Srbije, nakon što je izgubio u trci za funkciju generalnog sekretara UN. On je samo oštro demantovao navode da bi mogao da figurira kao kandidat Aleksandra Vučić na tim izborima.

– Besmislica je da ću biti Vučićev kandidat na predsedničkim izborima. Ma šta ko o tome trenutno mislio i govorio – istakao je Jeremić.

Upitan da li će biti kandidat na predsedničkim izborima u maju sledeće godine, Jeremić je rekao: „Kao kandidat Srbije za UN borio sam se svim srcem, dao sam svoj maksimum i nisam kalkulisao. Osećam da mi je posle ovog izuzetno zahtevnog perioda potrebno neko vreme za introspekciju, pa i za odmor. Uvek sam nastojao da važne odluke u životu ne donosim bez korektnog promišljanja i savetovanja sa ljudima koje poštujem, uključujući svoju porodicu“.

U istom intervju Jeremić je posredno kritikovao Vladu Srbije, odnosno premijera Vučića jer je odugovlačila sa podrškom za kandidaturu za generalnog sekretara UN, dajući je u poslednjem momentu. Takođe, istakao je da se Tomislav Nikolić, predsednik Srbije založio i učinio svuda šta je mogao, kao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Vučića u ovom kontekstu pozitivne podrške nije pominjao.

Podsetimo, iako Aleksandar Vučić nije nikada jasno rekao da ima dileme u vezi sa podrškom Vuku Jeremiću za kandidaturu za funkciju generalnog sekretara UN, činjenica o tome da se nije izjašnjavao do poslednjeg trenutka, kao i nezvanične informacije koje u stizale iz njegovog okruženja, govorile su da Vučić nije oduševljen ličnošću i delom Vuka Jeremića. To je otprilike istovetan stav koji dele zemlje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koje Vuka Jeremića pamte dok je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova Srbije, kada je nije prezao od nacionalističkih i oštrih izjava upućenih prema zemljama zapadnog bloka.

I unutar svoje stranke imao je niz neslaganja zbog političkih stavova i problematičnog (ne)diplomatskog rečnika, koji je Srbiju u nekom delu i skladu sa funkcijom koju je obavljao konfrontirao sa EU. Istovremeno, stranke desnice nikada nisu imale reči kritike na račun Vuka Jeremić, pa ni one sa prefiksom ultra ispred desničarske, koje se sve skupa zalažu za momentalni prekid evropskih integracija i najbliže moguće odnose sa Ruskom Federacijom. Zbog toga je Jeremić u javnosti prepoznat kao upravo njihov kandidat na predstojećim predsedničkim izborima. U nekim od anketa u medijima, te partije imale su samo reči hvale za Vuka Jeremića, što znači da se njihov odnos prema liku i delu bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije nije promenio u odnosu na to vreme kada je bio vlasti.

Istovremeno, dok je Vlada Srbije, odnosno Aleksandar Vučić ćutao i izbegavao odgovor na pitanje da li će podržati Jeremića za kandidaturu za poziciju generalnog sekretara UN, ni Bojan Pajtić, tada aktuelni predsednik Demokratske stranke, ni Dragan Šutanovac, današnji lider te partije, nisu krili da bi Jeremića trebalo podržati jer „on ima veliku prohodnost“ kao i da bi bilo „odlično da Srbija dobije to mesto“.

„Drago mi je da je Jeremić postao baba-gatara“

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je drago da je bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić „postao još jedna baba-gatara u Srbiji“. On je tako odgovorio juče u Vranjskoj banji na izjavu Jeremićevu da će Vučićev kandidat na predsedničkim izborima biti Aleksandar Vučić. Vučić je novinarima kazao da nije pročitao Jeremićev intervju, da oni koji nemaju pametnija posla, „malo nek bace pasulj, malo karte“, a da Srbija „baba-gatara ima dovoljno“.

Šutanovac: Više nego ikada potrebna stabilnost u regionu

Dragan Šutanovc, predsednik Demokratske stranke čestitao je građanima Crne Gore što su na ovim izborima pokazali da žele da žive u stabilnom, uređenom i evropskom društvu.

– Izbori su, uprkos želji mnogih, završeni u demokratskom duhu i mirno, čime su se osujetili planovi da se poništi demokratski kapacitet Crne Gore. Čestitam i pobedniku na izborima, Demokratskoj partiji socijalista, koja već dugo vremena vodi politiku uspostavljanja dobrih odnosa u regionu i radi na evropskim i bezbednosnim integracijama – navodi se u saopštenju.

Šutanovac je istakao da nam je više nego ikada potrebna stabilnost u regionu, zato što je to jedini način da svako od nas živi u normalnom drustvu, bez mržnje i netrpeljivosti, u kome će svi imati podjednake šanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari