Boris Tadić i Dragan Šutanovac Foto: Fonet/Dragan Antonić

Šutanovac i lider Nove stranke Zoran Živković postigli su dogovor o zajedničkom učešću na izborima u Beogradu, nezvanično saznaje Danas od izvora bliskih ovim dvema strankama.

Kako kažu naši sagovonici zvanična potvrda dogovora trebalo bi da se obelodani danas na, kako je juče planirano, zajedničkoj konferenciji za novinare Šutanovca i Vesne Rakić Vodinelić, predsednica Saveta Nove, koja je figurirala za kandidatkinju NS za gradonačelnicu Beograda.

“U ovom trenutku možemo da preciziramo da smo blizu dogovora sa Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom. Ostajemo otvoreni za dogovore u opoziciji i želimo da jasno poručimo da je cilj na ovim izborima pobeda nad režimom SNS”, rečeno nam je u DS. U SDS Borisa Tadića se nisu izjašnjavali kom će se bloku prikloniti.

Kako za Danas kaže Zoran Živković, odluka te stranke o izlasku na izbore biće doneta danas. On nije želeo da otkriva karte pred današnju odluku. Ipak, čini se da bi bilo iznenađenje da se Nova odluči za samostalni izlazak ili saradnju sa nekim drugim. Podsetimo, iako je NS saopštila da će njihov kandidat za gradonačelnika biti profesorka Vesna Rakić Vodinelić, Živković je rekao i da je ta stranka ostaje otvorena za dalje razgovore, pa čak i da prihvati neko drugo personalno rešenje ukoliko stranački organi zaključe da je to bolja opcija. Uz to, Nova je uoči lokalnih izbora u pet opštine, održanih prošlog vikenda, pozvala svoje birače da glasaju za liste DS. Živković je ranije izjavio i da Nova neće ući u savez sa PSG Saše Jankovića i Narodnom strankom Vuka Jeremića ukoliko njihov kandidat bude Dragan Đilas. I Janković i Jeremić su u međuvremenu podržali Đilasa.

Gradski odbor demokrata je u sredu uveče doneo odluku da će Šutanovac biti kandidat za gradonačelnika Beograda. Toj odluci je prethodila zajednička sednica Predsedništva DS i poslaničkog kluba. Predsedništvo DS je na toj sednici ovlastilo predsednika stranke i predsednika gradskog odbora da zvanično otpočnu pregovore sa drugim strankama i političkim činiocima radi stvaranja „građanske i socijalno odgovorne koalicije za predstojeće izbore u Beogradu“.
Na pitanje koga će još zvati na razgovore o zajedničkom nastupu, u DS nam je rečeno da se vode razgovori sa raznim političkim organizacijama proevropske i socijaldemokratske orijentacije koje dele našu viziju Beograda budućnosti.

Različita tumačenja

Iako je to bilo izvesno već neko vreme, odluka DS da kandiduje Šutanovca različito se tumači na opozicionoj sceni. Mediji pišu da je odluka bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa da se kandiduje bez prethodnog dogovora prelomila rukovodstvo DS da na izbore treba da izađu sa svojim kandidatom. S druge strane, izvori Danasa u ovoj stranci kažu da je to bilo jedino logično i moguće rešenje jer DS, koji je najveća opoziciona stranka, ne sme sebi da dozvoli da još jedan izborni ciklus nema svog kandidata. Demokrate su na predsedničkim izborima podržale kandidaturu Saše Jankovića, sa kojim je, nedugo posle završetka izbora, prekinuta saradnja. Izostanak sopstvene liste na izborima u glavnom gradu, kako kažu naši izvori, loše bi uticao na članstvo te stranke, koje se učešćem na izborima aktivira.