Šutanovac se žalio evropskim institucijama 1Foto: Facebook / Demokratska stranka

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac obratio se Evropskom parlamentu, Savetu Evrope i sestrinskoj Partiji evropskih socijalista u pismu u kome je ukazao da je u Srbiji kriza parlamentarizma u kojoj je ugrožena vladavina prava i urušene institucije.

U pismu je istakao da je političko nasilje i uskraćivanja osnovnih političkih prava i sloboda, koje sprovodi Srpska napredna stranka u Skupštini Srbije postalo naša svakodnevnica. Kao poslednji primer ovog nasilja naveo je nezapamćeno krišenje zakona, procedura i svih pravila parlamentarizma, tokom poslednjih dana u Skupštini Srbije – kada su poslanici kažnjavani tokom pauze, kada im je oduzimana reč, kada su se čule najstrašnije uvrede i kada im na kraju nije bilo dozvoljeno da govore niti da održe sednicu parlamentarnog odbora.

Naveo je da se ovako nešto se nije desilo od uvođenja višestranačkog sistema i da se kroz ove postupke ukida opozicija, ali i parlament. U pismu je zaključio da je ova vladavine prava posebno važna zato što nam predstoje predsednički izbori.

„Očigledna je želja vlasti da se opoziciji onemogući da javno nastupa, čak i u Skupštini Srbije. Mi ćemo se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti ovoj samovolji, bez obzira na ličnu cenu koju ćemo zbog toga platiti. Duboko verujemo da posledice ovog parlamentarnog nasilja neće trpeti samo Demokratska stranka, već i građani Srbije i cela zemlja koja je na teškom i dugom putu ka Evropskoj uniji“, naveo je Šutanovac.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari