Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i je da crnogorsko i makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova neće doprineti stabilzaciji regiona, već da će imati veoma velike političke posledice.

„Milsim da odluka, koja je očigledno isprovocirana i albanskim stanovništvom koje živi u tim zemljama, može njima da nanese štetu“, ocenio je Šutanovac, i dodao da je ubeđen da Vojska Srbije neće imati „posla“, jer su za nju „ratna dešavanja prošlost“. On je ukazao i na mogućnost sporadičnih incidenata, ali ne na jugu Srbije, većizvan granica naše zemlje.

Priznanje nezavisnosti Kosova, konstatovao je Šutanovac, imaće veoma velike političke posledice, jer su Srbija, Makedonija i Crna Gora „naslonjene“ jedna na drugu i u sve tri države živi i albanski i srpski entitet.

Prema mišljenju Šutanovca, proglašenje ambasadora Makedonije i Crne Gore za nepoželjne osobe je adekvatna mera, s tim što bi trebalo da se vidi koji su bili interesi da te dve države priznaju nezavisnost Kosova manje od 24 sata posle usvajanja rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN.Ukupno stanje bezbednosti u Srbiji ministar odbrane je ocenio kao dosta dobro, bez obzira što postoje bezbednosni rizici na jugu zemlje, i upozorio da je problematična činjenica da su Kosovo, i Srbija uopšte, na čuvenoj ruti za šverc droge.

Kada je reč o profesionalizaciji Vojske, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2010. godine, Šutanovac je rekao da su MO i VS u najvećoj meri spremni za to, i da postoje budžetska sredstva za tu namenu. Šutanovac je upozorio da, ipak, u društvu još nije stvorena atmosfera da se ide u pravcu profesionalizacije vojske, jer je za to neophodna veća podrška Vlade, medija, nevladinog sektora, intelektualaca… „U velikoj meri je razlog i u samom Ministarstvu odbrane. Imamo konkurs za više stotina profesionalnih vojnika, a građani Srbije to ne znaju. Na konkurs za pravnike i farmaceute javio se manji broj ljudi nego što je potrebno. Očigledno je da ih ne objavljujemo na pravim mestima, gde se oni čitaju“, ukazao je ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari